Jan Jambon: “Ik ga geen coronabelasting invoeren”

Door Jan Jambon op 13 april 2020, over deze onderwerpen: Werken, Welzijn, Vlaamse begroting, Coronacrisis
Jan Jambon

“Ik ga zeker geen coronabelasting invoeren.” Dat meldt Vlaams minister-president Jan Jambon op VTM Nieuws. In een interview beantwoordt hij vragen over de samenkomst van de nationale veiligheidsraad woensdag, toerisme en de Vlaamse begroting.

Luisteren naar specialisten

Woensdag komt de nationale veiligheidsraad opnieuw samen om de coronamaatregelen opnieuw te evalueren. Daar worden onder andere internationale reisadviezen, zomerfestivals en het al dan niet heropenen van scholen besproken. “Ik begrijp dat mensen snakken naar tuinfeesten, maar het gaat nog niet, het mag nog niet, het kan nog niet. We luisteren naar de specialisten. Een versoepeling van de maatregelen zit er nog niet meteen in”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon.

Binnenlands toerisme

Zolang de maatregelen blijven zoals ze nu zijn, kunnen we deze zomer nog niet naar zee of het buitenland. De toerismesector vraagt om het binnenlands toerisme te promoten van zodra de maatregelen versoepelen. “Ik denk dat dat nuttig is, want die sector ziet nu enorm af”, vindt Jambon. “Maar dat kan enkel en alleen als de gezondheidsspecialisten zeggen dat een versoepeling toegelaten kan worden. We vertrekken altijd van hun advies uit, zij houden de curve nauwgezet in het oog.”

Woonzorgcentra

Het is voor Jambon niet aan de orde om schuldigen te zoeken voor de problemen in de woonzorgcentra. “In mijn naaste nabijheid is er ook iemand die in een woonzorgcentrum zit. Het is natuurlijk de meest kwetsbare groep die daar samenzit.” Hij ontkent dat Vlaams minister van Welzijn Beke te laat ingreep.  

Lessen trekken uit de crisis

“We zitten samen in dezelfde boot en we moeten dit samen beheersen. Natuurlijk gaat men altijd schuldigen zoeken, maar ik zie alleen mensen die verantwoordelijkheid nemen en keihard werken om deze nooit eerder geziene crisis onder controle te krijgen. ”Jambon trekt lessen uit de coronacrisis en ziet anderen hetzelfde doen. Zo herorganiseren bedrijven zich om de crisis de baas te kunnen. De productie van beschermingsmateriaal volledig zelfstandig aanpakken, duurt daarentegen even. “Je hoeft de mondmaskers zelf nog niet in voorraad te hebben, maar misschien wel de productiecapaciteit hier houden.”

Vlaamse begroting

De coronacrisis drijft de Vlaamse begroting stevig in het rood. Om de stevige uitgaven te dekken, gaat de Vlaamse Regering herschikken binnen haar uitgaven. “Maar ik ga daar de belastingen zeker niet voor verhogen. Daarvoor zit de Vlaamse begroting te goed in elkaar.”

Geen tegenstelling tussen economie en welzijn

Jambon ziet geen tegenstelling tussen een goede economie of een goede gezondheid. Virologen gaven in de eerste reeks maatregelen aan dat men in de essentiële sectoren moet blijven werken. De rest van de economie moet draaiende blijven, tenminste als men aan de social distancing regels blijft voldoen. “Er is geen tegenstrijdigheid tussen een goede economie of een goede gezondheid. Laten we alsjeblieft daar waar mogelijk aan het werk gaan, mits de nodige gezondheidsmaatregelen en social distancing.”

Bekijk hier Vlaams minister-president Jan Jambon op VTM Nieuws (vanaf 22.10) 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is