Voetbal met publiek

Minister-president Jambon mikt op 1 augustus voor die herwonnen vrijheid, met onder meer opnieuw sportcompetities en culturele en sportieve evenementen met publiek. “Dat moet kunnen, met publiek, uiteraard altijd afhankelijk van de specifieke omstandigheden in de stadions en de protocollen die gemaakt worden.”

Begin juni volledige heropening horeca?

Wat de volledige heropening van de horeca betreft, herhaalde Jan Jambon het streefcijfer van maximaal 500 coronazieken op intensieve zorgen. Volgens de minister-president gaat het alleszins de goede richting uit. “Begin juni moet zeker haalbaar zijn. Ik denk ook dat we dan binnen moeten opengaan en stilaan het sluitingsuur wat moeten oprekken.”

Vaccinaties in Vlaanderen versus Brussel en Wallonië

Over de vaccinatiekloof tussen Vlaanderen en Wallonië sprak Jambon klare taal. “Ik hoop uit de grond van mijn hart dat heel het land, en zelfs heel Europa, dezelfde hoge vaccinatiegraad haalt. Maar als er zich grote verschillen blijven manifesteren, dan kan ik moeilijk zeggen aan bijvoorbeeld De Warande in Turnhout: je mag niet open gaan, want in Brussel of Wallonië heeft men niet dezelfde vaccinatiegraad. Je kan niet in Vlaanderen de zaken langer op slot houden omdat in Wallonië de vaccinatiegraad niet op hetzelfde niveau ligt.”

Bekijk Jan Jambon in het VTM Nieuws en in De Zevende Dag op VRT NU (beschikbaar tot dinsdag 8 juni 2021).