Jan Jambon blij met heropstart federale gesprekken, maar “herfederalisering gezondheidszorg ligt niet op tafel”

Door Jan Jambon op 17 mei 2020, over deze onderwerpen: Economie, Gezondheidszorg, Confederalisme, Coronacrisis
Jan Jambon in De Zevende Dag

“De herfederalisering van de gezondheidszorg ligt niet op tafel.” Vlaams minister-president Jan Jambon reageerde voorzichtig positief in de Zevende Dag op het nieuwe initiatief om de federale regeringsonderhandelingen vlot te trekken. Maar de tijd terugdraaien is voor de N-VA geen optie, zo liet hij duidelijk verstaan.

Halfweg het dak

Jambon wil integendeel dat de gezondheidszorg volledig naar de deelstaten gaat. “We zijn indertijd de bevoegdheden beginnen regionaliseren omdat het noorden en het zuiden van het land anders naar gezondheidszorg keken”, sprak de minister-president. “De problemen die we vandaag nog kennen zijn het resultaat van half werk.” De oplossing ligt volgens Jambon dus bij het afwerken van de regionalisering in plaats van alles terug naar het federale niveau te brengen. Indien men kiest voor het laatste dreigen de oude discussies en blokkeringen namelijk opnieuw de kop op te steken.

Nieuwe lockdown voorkomen

Over de coronacris vertelde Jambon dat we er moeten voor zorgen dat er geen tweede opflakkering komt. “Geen enkele economie kan een tweede lockdown aan. Nu we in een situatie komen waarin we kunnen testen en we meer contactopvolging hebben, moet het mogelijk zijn om alleen de zieken en besmetten in quarantaine te houden in plaats van heel de samenleving. We moeten daar volop op inzetten.”

Dubbel relanceplan

Minister-president Jambon gaf ook nog mee dat de Vlaamse Regering aan een dubbel relanceplan werkt: een economisch en een maatschappelijk. Een groep experten, waaronder econoom Ive Marx en psycholoog Wouter Duyck, zal de regering daarbij adviseren.

Bekijk hier het interview met Jan Jambon in de Zevende Dag.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is