Invoering witte kassa: Brussel en Wallonië blijven hardleers

Door Werner Janssen op 2 januari 2017, over deze onderwerpen: Economie, Horeca, Financiën
Invoering witte kassa: Brussel en Wallonië blijven hardleers

Vooral in Wallonië en Brussel zijn en blijven horecazaken niet in orde met de witte kassa. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Werner Janssen opvroeg bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die ook instaat voor de strijd tegen de fiscale fraude. “Ik kan enkel vaststellen dat Wallonië en Brussel volharden in de boosheid. De controles moeten dan ook vooral daar worden opgevoerd”, vindt Janssen.

Uit eerdere cijfers bleek al dat horecazaken in Wallonië en Brussel veelal niet in regel zijn met de witte kassa. Nu blijkt dat die negatieve tendens aanhoudt. Zo tonen de cijfers van december aan dat slechts 70 procent van de Waalse en 68 procent van de Brusselse horecazaken een witte kassa geïnstalleerd heeft. Er moet dus nog een flink tandje worden bijgestoken vooraleer ook zij aan 100 procent zitten, zoals Vlaanderen.

Oneerlijke concurrentie bestrijden

De inspectiediensten volgen die tendens en voeren relatief gezien meer controles uit in Wallonië (1389) en in Brussel (768) dan in Vlaanderen (1293). Dat leidt tot de onthutsende vaststelling dat in Wallonië 77 procent (1072) en in Brussel 76 procent (584) van de gecontroleerde horecazaken nog altijd niet in orde is met de installatie van de witte kassa. In Vlaanderen gaat het om 58 procent (753). In het kader van die horecacontroles werden ook de nodige boetes uitgeschreven, waarvan momenteel al 774.450 euro effectief is geïnd.

“Oneerlijke concurrentie voor correcte horeca-uitbaters kunnen wij vanzelfsprekend niet tolereren”, besluit Janssen. “Zolang de witte kassa in Wallonië en Brussel niet voor de volle honderd procent is ingevoerd, zoals dat in Vlaanderen wel al het geval is, moet daar dus ook het zwaartepunt van de controles liggen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is