Interimarbeid bij overheid nuttig en nodig

Door Bert Maertens op 16 februari 2016, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Lokale overheid
Interimarbeid bij overheid nuttig en nodig

De invoering van uitzendarbeid bij de Vlaamse overheid en de lokale besturen, vermoedelijk vanaf midden 2017, is een uitstekende zaak, vindt Vlaams Parlementslid Bert Maertens. Niet alleen de overheid zelf als werkgever, ook het overheidspersoneel en kansengroepen op de arbeidsmarkt zijn erbij gebaat. Bovendien gaat het hier in feite om de omzetting van een EU-richtlijn uit 2008, die beperkingen op uitzendarbeid uitsluit. "Dit land heeft de twijfelachtige eer om samen met Griekenland de enige EU-lidstaat te zijn die nog geen uitzendarbeid bij de overheid toestaat. Daar brengt minister Homans nu gelukkig verandering in”, aldus Maertens.

Bij de bespreking van een conceptnota van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans, zette Maertens de voordelen van interimarbeid nog eens duidelijk op een rij:

  • Het biedt een snelle oplossing voor de vervanging van een tijdelijk afwezig personeelslid.
  • Bij afwezigheid van een collega wordt de werkdruk voor de andere medewerkers niet ondraaglijk.
  • Mensen uit kansengroepen en laaggeschoolden doen zo ervaring op in het vooruitzicht van een langdurige tewerkstelling.

Ook bij tijdelijke extra taken kan interimarbeid een oplossing bieden. "Met de huidige procedures moet je weken of soms maanden wachten om dringende vacatures in te vullen. Dat is toch niet meer van deze tijd", stelt Maertens.

Uitzonderingsmaatregel

“Het is geenszins de bedoeling dat interimarbeid een structureel alternatief wordt voor gewone, langdurige arbeidscontracten”, merkt Maertens op. “Uitzendarbeid bij de overheid zal steeds de uitzondering blijven. Wel wordt het dringend tijd dat we de prehistorie achter ons laten en ook bij de overheid op alle vlakken een moderne bedrijfsvoering kunnen invoeren."

In De Ochtend op Radio 1 legt Bert Maertens uit waarom deze verandering dringend nodig is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is