Inez De Coninck: “Maak sneller werk van treinaanbod op Gewestelijk Expresnet”

Door Inez De Coninck op 8 februari 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer, NMBS
NMBS-trein

“Je bent weinig met spoorwegen waar amper of geen treinen over rijden.” Kamerlid Inez De Coninck spoort de federale minister van Mobiliteit Bellot aan om sneller werk te maken van een groter treinaanbod. Nu kijkt de minister te veel naar de werken die nog moeten worden uitgevoerd aan het Gewestelijk Expresnet (GEN), meent het Kamerlid. Het treinaanbod dat het GEN voor ogen had, blijft onvoldoende uitgewerkt. “Minister Bellot focust vooral op de resterende infrastructuurwerken, terwijl de echte doelstelling is om méér treinen te doen rijden”, zegt Inez De Coninck.

Infrastructuurwerken

Het Gewestelijk Expresnet (GEN) staat gelijk aan ‘vertraging’. Het project moest initieel in 2012 afgewerkt zijn, maar nu wordt eerder gekeken naar 2030. Er moeten nog voornamelijk infrastructuurwerken gebeuren. Nochtans is een groot deel van de werken al uitgevoerd en kan men dus op sommige spoorlijnen de doelstelling om 4 treinen per uur te laten rijden, nu al uitvoeren. “Nu gaat er geld uit het GEN-fonds naar de aanleg van geraniums in plaats van treinen. Dat is totaal absurd”, meent Kamerlid De Coninck.

Groter treinaanbod

Meer treinen doen rijden is vandaag al mogelijk dankzij de reeds afgewerkte spoorlijnen. Dat was ook onderdeel van de strategische visie van de Zweedse regering. Die zette al een forse stap vooruit door 5,1 procent méér treinen te doen rijden, al is er natuurlijk nog meer nodig.

Bovendien heeft de NMBS tegen eind 2022 meer treinen, dankzij de aankoop van de nieuwe dubbeldeksrijtuigen. Het gaat in totaal om zo’n 50.000 zitplaatsen extra. Dan geeft de NMBS alle nodige middelen om het treinaanbod te verbeteren. “Wat houdt met anderen woorden de minister tegen om een beheerscontract voor te stellen waarin het GEN-aanbod versneld wordt ingevoerd”, besluit De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is