Het monument moet dringend aangepakt worden. Het buitenschrijnwerk en het glas van het monument worden gerestaureerd, net als de dakbedekking, de muurafdekkingen, het gevelmetselwerk en het voegwerk. De gevelvlakken krijgen een waterwerende behandeling. Voor de restauratie van de IJzertoren wordt een premie van 1.186.767,78 euro toegekend.

Internationale vredesboodschap

De IJzertoren werd in 1992 beschermd als monument. Het algemeen belang van de toren wordt gevormd door de historische en culturele waarde ervan. Het is een gedenkteken van hulde en eerherstel aan de Vlaamse gesneuvelden uit WO I; het is een symbool van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. De toren herdenkt de Eerste Wereldoorlog en heeft een inherente internationale vredesboodschap. 

Beschermd monument en dorpsgezicht

Ook historisch is het geheel erg interessant: de ruïne, de Paxpoort en de wederopgebouwde toren zijn nauw met elkaar verweven elementen. Het complex met bedevaartweide is sinds 1992 beschermd als monument en als dorpsgezicht. De site is het epicentrum van de jaarlijkse IJzerbedevaart.