Hulplijn 1712 noteert bijna de helft meer geweldmeldingen in 2014, vooral over kindermishandeling

Door Lorin Parys op 9 oktober 2015, over deze onderwerpen: Welzijn
Hulplijn 1712 noteert bijna de helft meer geweldmeldingen in 2014, vooral over kindermishandeling

Het aantal meldingen bij het nummer 1712, de hulplijn van de Vlaamse overheid voor iedere burger die vragen heeft over misbruik, geweld en kindermishandeling, steeg op een jaar tijd met meer dan veertig procent. “Vooral het aantal meldingen van kindermishandeling kende vorig jaar een opvallende stijging”, stelt Vlaams Parlementslid Lorin Parys vast. “Het lijkt er dus op dat steeds meer kinderen de weg naar de hulplijn vinden. Daarom is het een goede zaak dat er binnenkort een aangepaste werking, communicatie en website voor jonge kinderen komt.”

Het meldpunt 1712 werd gelanceerd op 1 maart 2012, waardoor de cijfers van het eerste werkingsjaar geen volledig jaar bestrijken. “In 2012 noteerde het meldpunt zo’n 2.548 meldingen, in 2014 waren dat er al 5.673. Die cijfers hoeven niet enkel te wijzen op een stijging van geweld. De stijging kan ook te maken hebben met een toenemende naamsbekendheid van het meldpunt”, verduidelijkt Parys.

Kwetsbare kinderen

“Het zijn vooral de gevallen van kindermishandeling die spectaculair toenemen: van 1.388 in 2013 naar 2.345 in 2014”, zegt Parys, die ook de cijfers van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK) onder de loep nam. “Die blijven nagenoeg stabiel, al hebben we het daar over meer dan 7.500 kinderen: een hallucinant hoog cijfer. Bij die Vertrouwenscentra worden er wel opvallend minder meldingen van lichamelijke mishandeling en verwaarlozing genoteerd en daalt ook het aantal incestmeldingen. Grensoverschrijdend gedrag van de minderjarige zelf neemt dan weer toe.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is