Huisjesmelkers steeds vaker in het vizier Vlaamse Wooninspectie

Door Marc Hendrickx op 1 januari 2019, over deze onderwerpen: Huren
wonen

De Vlaamse strijd tegen huisjesmelkerij loont. In 2017 controleerde de Vlaamse Wooninspectie 43 panden van zogenaamde seriële eigenaars, ruim dubbel zoveel als aan het begin van de legislatuur. Seriële eigenaars zijn eigenaars die meerdere ongeschikte panden verhuren. Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx volgt de kwestie van nabij op. “Deze aanpak verhoogt de pakkans én jaagt de gekende veelplegers op.”

Huisjesmelkers prioriteit

De Vlaamse Wooninspectie geeft in haar controles prioriteit aan de seriële eigenaars. Daarbij komt ze in aanraking met eigenaars die meerdere verkrotte panden verhuren. “Tot voor enkele jaren liepen huisjesmelkers maar sporadisch tegen de lamp. Terwijl onze diensten een van hun krotwoningen aanpakten gingen ze rustig elders verder met hun malafide praktijken”, legt Marc Hendrickx uit.

Pakkans vergroot

Onder impuls van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans is de pakkans voor kwaadwillige verhuurders sterk vergroot. Belangrijk, meent Marc Hendrickx, want “nog teveel kwetsbare mensen riskeren hun leven in gevaarlijke, ongezonde en overbewoonde krotten, terwijl de huisjesmelkers woekerwinsten maken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is