Hoger onderwijs in Vlaanderen tegen herfstvakantie in code oranje

Door Ben Weyts op 18 oktober 2020, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Coronacrisis
Studenten in de bibliotheek van Leuven

Het hoger onderwijs in Vlaanderen schakelt uiterlijk tegen de herfstvakantie naar code oranje, met extra aandacht voor de eerstejaarsstudenten. De bezettingsgraad in auditoria wordt fors beperkt en de onderwijsinstellingen zullen maximaal veilige studieplekken aanbieden voor pendelstudenten. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts na overleg met de universiteiten en hogescholen. Het staat instellingen vrij om strengere maatregelen te nemen. “Het hoger onderwijs kan prioriteit geven aan de eerstejaars”, zegt Weyts. “Laat deze kwetsbare groep nu niet vereenzamen achter een scherm thuis of op kot.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft overeenstemming bereikt met de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA), de organen die alle instellingen van het hoger onderwijs vertegenwoordigen. Weyts heeft dit ook afgestemd zijn collega Valérie Glatigny, in Franstalig België bevoegd voor hoger onderwijs.

Uiterlijk tegen herfstvakantie naar code oranje

Het hoger onderwijs in Vlaanderen schakelt zo snel mogelijk en uiterlijk tegen de start van de herfstvakantie naar code oranje. Individuele instellingen kunnen op basis van hun eigen lokale risico-inschatting nog altijd strengere maatregelen nemen. In code oranje wordt de bezettingsgraad van de auditoria en de aanwezigheid van studenten op de campus verder beperkt. Sportieve en culturele activiteiten worden opgeschort, de aanwezigheid van niet-essentiële derden op campus wordt beperkt. Onderwijs in kleine groepen, practica en labo-oefeningen blijven mogelijk. Stages kunnen doorgaan volgens de protocollen die gelden op de stageplaats.

De hoger onderwijsinstellingen zullen ook aandacht hebben voor veilige studieplekken voor studenten die pendelen. Sociale studentenzones kunnen alleen nog gebruikt worden als veilig georganiseerde studieplekken.

Extra aandacht voor eerstejaarsstudenten

Er zal in deze code oranje wel extra aandacht zijn voor de eerstejaarsstudenten. De algemene regel blijft dat de bezettingsgraad van de auditoria teruggebracht wordt tot 1 op 5, maar dit geldt niet voor vakken uit de modeltrajecten voor het eerste jaar, waar een bezettingsgraad van 1 op 2 mogelijk blijft met mondmaskers. “Elke universiteit en hogeschool moet nu inzetten op de eerstejaars”, zegt Weyts. “Deze jonge studenten hebben nog maar weinig contactonderwijs gekregen, ze hebben nog geen sociaal netwerk kunnen opbouwen, ze zijn nog niet vertrouwd met de werking van het hoger onderwijs. De eerstejaars die vorig academiejaar hard getroffen werden door de schorsing van de lessen hadden tenminste al een groot deel van hun jaar én een eerste examenreeks op de teller. We maken ons grote zorgen over de eerstejaars die nu net begonnen zijn.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is