Het hoge aantal minderjarigen betrokken bij de rellen is schokkend, maar het is niet de eerste keer dat de jeugddelinquentie in Brussel problematisch blijkt. Uit de federale criminaliteitsstatistieken voor het Brussels Gewest van het eerste trimester in 2017 blijkt dat het aantal gevallen dat onder de wet Jeugdbescherming valt de afgelopen tien jaar verdrievoudigd is.

Overlegfase nog niet opgestart

Terwijl Vlaanderen en Wallonië momenteel al in de eindfase zitten om de nieuwe wet rond te krijgen, zit bevoegd minister Smet nog niet eens in de overlegfase. Nochtans had de minister in mei verklaard hier voor de zomervakantie werk van te maken. In Vlaanderen neemt men uitdrukkelijk als uitgangspunt dat jonge daders hun verantwoordelijkheid moeten nemen in functie van de ernst van de feiten en hun maturiteit. Aan Franstalige kant lijkt men nog altijd meer uit te gaan van een jeugdbeschermingsrecht.

“Welke richting Brussel uit zal gaan, is onduidelijk”, zegt Dhaene. “De N-VA vindt dat jongeren die criminele daden stellen daarvan de gevolgen moeten dragen. Op basis van deze principes zal het jeugdsanctierecht niet alleen tot meer rechtvaardigheid en veiligheid leiden, maar ook tot minder recidive.”