Het Kanaalplan werkt: 94.800 woonstcontroles en 8.000 schrappingen in 2017

Door Jan Jambon op 1 augustus 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Wonen en werken in Brussel, Verandering
Brusselse kanaalzone

Vorig jaar controleerde de politie gemiddeld 260 woningen per dag in de Brusselse kanaalzone. De huiscontroles zijn deel van het Kanaalplan, dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op poten zette na de terroristische aanslagen in Parijs in 2015. Minister Jambon beloofde toen ‘Molenbeek op te kuisen’. De controles leidden al tot ruim 8.000 voorstellen tot schrapping uit het bevolkingsregister. De cijfers tonen aan dat de Brusselse gemeenten hun aanvankelijke bezwaren hebben laten varen en nu toch meewerken.

Extra politie

Na de aanslagen van 13 november 2015 lanceerde minister Jan Jambon het Kanaalplan, dat de politiekorpsen in negen gemeenten in de Brusselse kanaalzone toeliet woonstcontroles uit te voeren. De betrokken gemeenten waren daar aanvankelijk niet voor te vinden, onder meer omdat ze onvoldoende politiemensen hadden voor de controles. Minister Jambon stuurde extra mankracht naar de gemeenten en trad het Kanaalplan in werking.

Geesten gerijpt

In 2017 voerde de politie bijna 95.000 woonstcontroles uit, waarbij ze naging of mensen effectief woonden waar ze volgens het bevolkingsregister stonden ingeschreven. Dat leidde tot ruim 8.000 voorstellen tot ambtshalve schrapping. Bovendien blijkt uit cijfers van Binnenlandse Zaken dat ook in gemeenten die buiten het Kanaalplan vallen controles plaatsvinden. Dat toont aan de Brusselse geesten gerijpt zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is