Integratie door Werk

De VDAB gooide na de migratiecrisis van 2015 met het actieplan ‘Integratie door Werk’ de begeleiding van anderstalige werkzoekenden over een nieuwe boeg. De nieuwe aanpak gaat uit van snellere screening, snellere toeleiding naar opleidingen of stages en het principe dat Nederlands wordt beschouwd als een competentie. “Dat wil zeggen dat je niet eerst je cursus Nederlands moet gevolgd hebben voor je een andere opleiding of een stage kan volgen, maar wel dat je Nederlands kan leren terwijl je met die andere dingen bezig bent. Dat maakt de trajecten aanzienlijk korter, maar ook dat de nieuwkomers veel sneller Nederlands leren”, legt minister Muyters uit.

De kop van Europa

Een eerste evaluatie toont goede resultaten: met 45 procent uitstroom naar werk na twee jaar zit Vlaanderen aan de kop van Europa. Ter vergelijking: Duitsland haalt 27 procent, Zweden 19 procent en Denemarken 32 procent. “De internationale interesse voor het Vlaamse actieplan is dan ook groot. Het plan werd onlangs opgenomen in de lijst innovatieve good practices van de Europese Commissie en binnenkort komen onder andere een Zweedse en Canadese delegatie op bezoek om onze aanpak te bestuderen”, zegt een fiere Philippe Muyters.

Positieve ervaringen

De positieve ervaringen leiden er verder toe dat de principes van het actieplan worden doorgetrokken in de reguliere werking van de VDAB. “Elke VDAB-medewerker zal met de tools en de geleerde lessen uit het actieplan aan de slag gaan. De evaluatie bracht ook nog enkele knelpunten aan de oppervlakte. Zo is er nog werk aan automatische gegevensuitwisseling en kan de samenwerking met andere betrokken spelers nog naar een hoger niveau getild worden. Daar werken we de komende maanden op verder”, besluit minister Muyters.