Grootouders meer kansen bieden in omgangsregeling met kleinkinderen

Door Goedele Uyttersprot op 22 mei 2018, over deze onderwerpen: Justitie, Verandering
Grootouder en kleinkind

De Kamercommissie Justitie keurde een wetsvoorstel dat het omgangsrecht van grootouders nog meer wil verankeren in het Burgerlijk Wetboek unaniem goed. De familierechtbank zal het omgangsrecht enkel nog kunnen weigeren als de toekenning ingaat tegen het belang van het kleinkind. Het voorstel is een initiatief van Kamerlid Goedele Uyttersprot.

Stabiele factor

“Grootouders kunnen erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kleinkind. Bovendien zijn zij vaak een stabiele factor zijn in het leven van het kind als dat door een scheiding of overlijden overhoop gehaald wordt”, stelt Uyttersprot. Grootouders hebben een principieel omgangsrecht met hun kleinkinderen en kunnen hiervan de uitvoering vragen bij de familierechtbank. Toch is het dan nog niet altijd zeker dat zij dat omgangsrecht ook effectief krijgen.

Belang van het kind

“Uiteraard staat het belang van het kind voorop. Er zijn situaties waarin dat belang in het gedrang kan komen door een omgangsrecht toe te kennen. Maar in de andere gevallen zou men de band tussen kleinkind en grootouders moeten kunnen behouden”, zegt Uyttersprot. Het wetsvoorstel wil sneller ingrijpen - om escalatie van het conflict te vermijden - door op de inleidingszitting door te verwijzen naar bemiddeling. Het is noodzakelijk dit in een wet vast te leggen om rechtszekerheid te waarborgen en de regionale verschillen in rechtspraak weg te werken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is