De pers berichtte over de niet levering van niet-militair materiaal aan een NAVO bondgenoot (het VK), maar door de geheimhouding rond het dossier zagen ze enkel het tipje van de ijsberg. Sinds de zomer worden immers niet één maar twee federale exportvergunningen bewust door de groene partijen in de regering geblokkeerd. Eén aan het VK voor een isostatische pers en een andere aan Oekraïne voor een freesbank. De ene zou aangewend worden om de kwaliteit van de Britse nucleaire wapens te kunnen garanderen, de andere is voor Oekraïne om hun munitieproductie op peil te kunnen houden. Vandaag essentieel voor Oekraïne om haar strijd tegen Rusland te kunnen volhouden en voor de NAVO om haar nucleaire afschrikking geloofwaardig te houden.

Groene partijen onvermurwbaar

Groen/Ecolo kan de export tegenhouden, omdat ze onder de CANVEK-wet vallen. Die bepaalt dat uitvoer van onderdelen die eventueel aangewend kunnen worden voor nucleaire toepassingen, de instemming van de minister van Energie, in deze Tinne Van der Straeten, vereisen. De blokkade is niet nieuw en houdt al sinds de zomer aan. De coalitiepartners binnen de regering bereidden al een wetsontwerp voor dat de nodige ingrepen doet in de CANVEK-wet om de dossiers terug vlot te trekken. Ondanks alle buitenlandse druk en demarches van coalitiepartners (recent nog minister Lahbib) ten spijt, blijven de groene partijen onvermurwbaar.

De schaamte voorbij

Voor Kamerlid Anneleen Van Bossuyt is dit ‘de schaamte voorbij’. “Groen en Ecolo dragen een verpletterende verantwoordelijkheid in dit dossier. Ze misbruiken hun positie op het departement Energie. Waarom is niet helemaal duidelijk, de kans is zeker in het geval van Oekraïne onwaarschijnlijk dat deze goederen aangewend zouden worden in de productie van nucleaire wapens, de reden waarvoor ze veiligheidshalve op de CANVEK-lijst waren opgenomen.

Strijd tegen Rusland saboteren?

Zijn ze zo dogmatisch omdat er het woordje nucleair instaat? Maakt het onderdeel uit van een politiek spelletje binnen de meerderheid? Proberen ze actief de strijd tegen Rusland te saboteren? We weten het niet, maar het resultaat is en blijft dat momenteel Vlaamse bedrijven hun producten niet kunnen uitvoeren die Oekraïne nu in haar uur van nood amper kan missen en die onze relatie met de Britten op het spel zet. We zullen de premier hierover ter verantwoording roepen.”