Groene zorginitiatieven snel erkennen

Door Tine van der Vloet op 10 februari 2017, over deze onderwerpen: Welzijn, Personen met een beperking

Sinds januari kunnen personen met een beperking zelf beslissen over de manier waarop ze hun zorgvraag invullen. Helaas is het niet duidelijk of personen met een beperking die werken in een zorgboerderij en recht hebben op zo’n persoonsvolgende financiering, daar nu nog wel terechtkunnen. Ook de zorgboerderijen zelf leven in onzekerheid.  Vlaams Parlementslid Tine van der Vloet wil dat de bevoegde minister Jo Vandeurzen (CD&V) hen zo snel mogelijk een perspectief biedt. "Mits de juiste omkadering en financieringsvormen is er een enorm potentieel aan plaatsen voor zinvolle dagbesteding bij zorgboerderijen en andere groene zorginitiatieven”, stelt zij. “Maar voorlopig kunnen die zorginitiatieven enkel een erkenning krijgen binnen het domein Landbouw.”

Vandaag worden alleen subsidies gegeven aan bedrijfjes die een volwaardig inkomen uit landbouw genereren, en dus niet aan initiatieven die meer focussen op zorg. "Bestaande groene zorginitiatieven willen hun aanbod in zorg kunnen aanbieden binnen de nieuwe regeling van de persoonsvolgende financiering", zegt van der Vloet. Zij zet zich al de hele regeerperiode in voor meer groene zorg, omdat ze erg overtuigd is van de voordelen van een groene omgeving voor personen met een beperking: “Werken met dieren of helpen in een landbouwbedrijf biedt hen een zinvolle dagbesteding en een gezonde werkomgeving. Zij vinden er enkele keren per week ook een uitlaatklep buiten hun thuis of de voorziening waar zij vast verblijven.”

Onzekerheid wegnemen

In maart vorig jaar werd de term 'groen zorginitiatief', die Van der Vloet zelf introduceerde, opgenomen in het besluit van de Vlaamse Regering, met de belofte om de erkenningsvoorwaarden tegen september rond te krijgen. “Intussen zijn we bijna een jaar later”, stelt zij vast, “en het vereiste uitvoeringsbesluit laat nog steeds op zich wachten, ondanks eerdere beloften van minister Vandeurzen, die maar blijft talmen. Er moet nu echt wel schot in de zaak komen. Bestaande groene zorginitiatieven verkeren in onzekerheid over hun voortbestaan, terwijl nieuwe initiatieven niet van start kunnen gaan.”

Bekijk hier een reportage over een zorgboerderij, waarin ook Tine van der Vloet aan het woord komt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is