Gratis wifi: EU-publiciteitsstunt van 120 miljoen euro

Man met smartphone

Na de gratis Interrail-pas, die een fiasco werd, steunen de traditionele fracties in het Europees Parlement nu ook het voorstel van de Europese Commissie om tegen het einde van dit jaar gratis wifi in de Europese Unie uit te delen. Tot groot ongenoegen van Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, die voor de ECR De N-VA is lid van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, European Conservatives and Reformists), een conservatieve, eurorealistische fractie in het Europees Parlement. De N-VA deelt hun realistische kijk op het Europese project en pleit eveneens voor een correcte en doorgedreven toepassing van het subsidiariteitsbeginsel. Zo moeten we ons durven afvragen of we bepaalde Europese initiatieven niet beter overlaten aan de lidstaten. De N-VA herkent zich ook in de klemtonen die de ECR legt op sociaal-economisch vlak. Sinds de verkiezingen van 2014 is de ECR de derde grootste fractie in het Europees Parlement. ECR-fractie dat dossier opvolgt: “Het is niet de taak van Europa om gratis wifi te installeren in gemeenten die dat niet uit eigen beweging doen. Bovendien kunnen enkel steden en gemeenten die zelf nog geen wifi aanbieden, aanspraak maken op Europees geld. Dat is simpelweg oneerlijk tegenover de gemeenten die wél al zelf wifi verschaffen aan hun inwoners en toeristen.”

De Europese Commissie trekt in een eerste fase 120 miljoen euro uit om tot 8.000 steden en gemeenten uit te rusten met gratis wifi in bibliotheken, parken en op het openbaar vervoer. “Maar analyseren waar dat geld het best geïnvesteerd wordt en wat de precieze impact ervan is, deed Europa niet. Daardoor valt het moeilijk te voorspellen wie exact de gratis wifi zal krijgen. Zeker is wel dat het geld zal gaan naar gemeenten in EU-lidstaten die niet investeren in internet. Zo worden goede leerlingen gestraft”, betreurt Van Bossuyt. “En zeker is ook dat de belastingbetaler opnieuw opdraait voor zotte kosten.

Financiële kater

Overigens dreigen de gemeenten die de gratis wifi-installatie krijgen, met een financiële kater achter te blijven. “Zij moeten zelf de abonnementen betalen, terwijl het Parlement gebruiksbeperkingen verbiedt, zowel op het vlak van verbruik als inhoud”, legt Van Bossuyt uit. “Zo zal men met behulp van Europees belastinggeld urenlang films kunnen downloaden of naar pornografische websites surfen. Onverantwoord.”

Van Bossuyt roept de Europese Commissie op om alsnog te investeren in infrastructuur waarvan de hele Europese economie geniet, in plaats van gratis wifi in afgelegen Roemeense bergdorpen: “Als Europa de digitale economie écht wil uitbouwen, moet het in supersnel internet en 5G investeren, niet in een zoveelste promocampagne”, besluit het Europarlementslid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is