Gezinnen en bedrijven dupe van fout berekende energiebijdrage

Door Andries Gryffroy op 7 februari 2019, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid
Elektriciteitsmeter met euromunten op de voorgrond

De elektriciteitsconsumenten betaalden jarenlang te veel door een foutieve berekening van de federale energiebijdrage. Sinds 2009 werd liefst 85 miljoen euro opgepot bij Eandis en Infrax. Na lang aandringen door Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy wordt die nu terugbetaald. “Helaas gebeurt de terugbetaling op basis van niet helemaal de juiste gegevens. En dat is voor vele gezinnen en bedrijven niet eerlijk”, aldus de energiespecialist.

Heffing te hoog

De elektriciteitsverbruiker betaalde jarenlang te veel door een foutieve berekening van de federale energiebijdrage door Elia aan de distributienetbeheerders. Die energiebijdrage is een heffing die wordt gebruikt om maatregelen van de federale overheid te financieren. Alleen: de heffing was te hoog. Andries Gryffroy bond de kat de bel aan en drong bij de voormalige Vlaamse minister van Energie aan op een snelle terugbetaling zoals Wallonië en Brussel hebben gedaan.

De distributienetbeheerders hebben in samenspraak met de energieregulator VREG beslist om de terugbetaling te regelen door bij iedereen de huidige federale bijdrage te verminderen met het verschuldigde bedrag. De terugbetaling is gestart op 1 juli 2018 en loopt over een termijn van anderhalf jaar.

Niet iedereen correct terugbetaald

Maar: het bedrag is gebaseerd op het huidige elektriciteitsverbruik, en niet op dat van de bewuste periode. En dat is Vlaams Parlementslid Gryffroy een doorn in het oog: “De ondernemingen die gestopt zijn of de consumenten die verhuisd zijn buiten het Vlaams Gewest komen niet in aanmerking voor een terugbetaling van de in het verleden teveel betaalde federale bijdrage. Wie heel recent investeerde in duurzame energie of energiebesparing en hierdoor momenteel een zeer laag verbruik of zelfs nulverbruik heeft, is eveneens de dupe”, besluit Andries Gryffroy.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is