“Asielshopping, waarbij asielzoekers asiel aanvragen in de lidstaat met de beste socio-economische voordelen, wordt daardoor een pak moeilijker”, verklaart Stevens. “Bovendien moet de wetgeving voor een vlottere aflevering van terugkeerdocumentatie zorgen. Dat zal Europa helpen met het opdrijven van de inspanningen om economische gelukszoekers, die hier geen recht hebben op opvang, terug te sturen naar de regio van herkomst.”

Leeftijdsverlaging voor vingerafdrukken

Ook de verlaging van de leeftijd waarop je vingerafdrukken van kinderen kan afnemen, van veertien naar zes jaar, stemt Stevens tevreden: "Zo kunnen we hun familie vlotter opsporen om hen uiteindelijk terug samen te brengen. Daar horen ze thuis en niet in de handen van meedogenloze mensenhandelaars. Ik gruwel van de gedachte dat kinderen terechtkomen in prostitutienetwerken, doordat zij er alleen op uitgestuurd zijn door hun ouders of hun familie zijn kwijtgeraakt."

Ook Europol krijgt directe toegang tot data

Ook de Europese politieorganisatie Europol moet directe toegang krijgen tot Eurodac. “Europol volgt onder andere terugkerende Syriëstrijders op. Daarom is het van levensbelang dat Europol over alle nuttige gegevens beschikt, zodat het de betrokken lidstaten meteen in staat kan stellen om dergelijke terroristen op te pakken. Maar ook andere criminelen zullen makkelijker opgespoord kunnen worden”, besluit Stevens.