“Siegfried en ikzelf vormden de afgelopen jaren een tandem in Gent”, verklaart Sleurs. “Hij heeft het  voorbereidende werk gedaan. We zullen nu van plaats wisselen op de tandem. Ik zal als lijsttrekker zijn werk verderzetten. Siegfried heeft met dossierkennis en kunde een stevige en zelfs gevreesde oppositie uitgebouwd. Ik denk dan aan zijn inzet voor de Gentse mobiliteit, of aan zijn werk rond de Optima-affaire.”

Een nieuwe wind

“Gent heeft nood aan verandering”, benadrukt Bracke, die samen met Elke in de gemeenteraad blijft zetelen. “En de N-VA kan en moet die brengen. Met één gezicht. Ik wens Elke alle succes toe. En ik zal haar de komende maanden ook bijstaan.”

Intussen tekenen zich al de eerste krachtlijnen af van een N-VA-programma voor Gent. “We willen een nieuwe bestuursstijl met volledige transparantie”, legt de kersverse fractievoorzitter uit. “We willen een stad waar men écht bezig is met armoedebestrijding voor wie het minder goed heeft, en niet in de eerste plaats met de organisaties die hun belangen zouden moeten dienen. We willen een Gent waar mensen met zachte maar dwingende hand tot integratie worden gebracht en niet voortdurend in hun slachtofferrol worden bevestigd. We willen een intelligent mobiliteitsbeleid, dat problemen oplost in plaats van creëert. Maar bovenal willen we een beleid voor álle Gentenaars, niet alleen voor de centrumbewoners en de bevriende doelgroepen.”

Vertrouwen verdienen

“Elke wil de ramen van het stadhuis opengooien”, besluit partijvoorzitter Bart De Wever. “Want als de schandalen van het afgelopen jaar al iets bewijzen, dan wel dat Gent al veel te lang bestuurd wordt door één partij. Er is een vermenging van belangen en van machtsposities ontstaan. Dat is ongezond, voor Gent en voor de Gentenaren. De N-VA is nu klaar om het vertrouwen van de Gentenaar te verdienen. Om ook voor de Gentenaar verandering te brengen. Ik wens Elke alle succes in haar nieuwe taak.”

Elke Sleurs lichtte haar kandidatuur ook toe in De Wereld Vandaag (Radio 1). Beluister hier het volledige interview. (08:46)