Gemeenteraadsverkiezingen: Elke Sleurs trekt Gentse N-VA-lijst voor 2018

Door Bart De Wever, Elke Sleurs, Siegfried Bracke op 20 februari 2017, over deze onderwerpen: Politiek, Lokale overheid
Gemeenteraadsverkiezingen: Elke Sleurs trekt Gentse N-VA-lijst voor 2018

Elke Sleurs gaat in Gent de N-VA-lijst trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. “Ik heb de ambitie om burgemeester te worden van wat volgens mij de prachtigste stad van Vlaanderen is”, stelt zij enthousiast. Sleurs neemt ook de rol van fractievoorzitter in de Gentse gemeenteraad over van Siegfried Bracke. Om zich volledig aan haar nieuwe opdracht te kunnen wijden, neemt zij zelf ontslag als staatssecretaris in de federale regering. Ten laatste op de partijraad van 11 maart beslissen de partijraadsleden over een vervanger. “Gent verdient een kopvrouw die alles aan de stad besteedt”, zegt Sleurs. “Die dat met volle overgave doet. En dat zal ik doen.”

“Siegfried en ikzelf vormden de afgelopen jaren een tandem in Gent”, verklaart Sleurs. “Hij heeft het  voorbereidende werk gedaan. We zullen nu van plaats wisselen op de tandem. Ik zal als lijsttrekker zijn werk verderzetten. Siegfried heeft met dossierkennis en kunde een stevige en zelfs gevreesde oppositie uitgebouwd. Ik denk dan aan zijn inzet voor de Gentse mobiliteit, of aan zijn werk rond de Optima-affaire.”

Een nieuwe wind

“Gent heeft nood aan verandering”, benadrukt Bracke, die samen met Elke in de gemeenteraad blijft zetelen. “En de N-VA kan en moet die brengen. Met één gezicht. Ik wens Elke alle succes toe. En ik zal haar de komende maanden ook bijstaan.”

Intussen tekenen zich al de eerste krachtlijnen af van een N-VA-programma voor Gent. “We willen een nieuwe bestuursstijl met volledige transparantie”, legt de kersverse fractievoorzitter uit. “We willen een stad waar men écht bezig is met armoedebestrijding voor wie het minder goed heeft, en niet in de eerste plaats met de organisaties die hun belangen zouden moeten dienen. We willen een Gent waar mensen met zachte maar dwingende hand tot integratie worden gebracht en niet voortdurend in hun slachtofferrol worden bevestigd. We willen een intelligent mobiliteitsbeleid, dat problemen oplost in plaats van creëert. Maar bovenal willen we een beleid voor álle Gentenaars, niet alleen voor de centrumbewoners en de bevriende doelgroepen.”

Vertrouwen verdienen

“Elke wil de ramen van het stadhuis opengooien”, besluit partijvoorzitter Bart De Wever. “Want als de schandalen van het afgelopen jaar al iets bewijzen, dan wel dat Gent al veel te lang bestuurd wordt door één partij. Er is een vermenging van belangen en van machtsposities ontstaan. Dat is ongezond, voor Gent en voor de Gentenaren. De N-VA is nu klaar om het vertrouwen van de Gentenaar te verdienen. Om ook voor de Gentenaar verandering te brengen. Ik wens Elke alle succes in haar nieuwe taak.”

Elke Sleurs lichtte haar kandidatuur ook toe in De Wereld Vandaag (Radio 1). Beluister hier het volledige interview. (08:46)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is