Gelijke kansen voor jonge installateurs van groene energie

Door Bart Nevens op 28 september 2018, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Zonneboiler

“Vanaf nu kunnen jonge installateurs actief deelnemen aan de overgang naar hernieuwbare energie en meewerken aan de technologieën van de toekomst.” Vlaams Parlementslid Bart Nevens juicht de versoepeling door de Vlaamse Regering toe van de voorwaarden van het Certificaat van Bekwaamheid. Jonge installateurs kunnen voortaan na één maand werkervaring een certificaat krijgen, in plaats van na de huidige drie jaar. “Het is een beetje tegenstrijdig dat jongeren die met de nieuwste technieken van de schoolbanken komen en dezelfde bijkomende opleiding volgen om de kwaliteit van de installaties rond hernieuwbare energie te verzekeren, uitgesloten werden”, zegt Bart Nevens.

Volwaardig certificaat

Wie investeert in hernieuwbare energie, wil dat die vakkundig en kwaliteitsvol wordt geïnstalleerd. Daartoe riep de Vlaamse overheid het kwaliteitslabel RESCert voor energie-installateurs in het leven. Het label kende echter tekortkomingen. “Om recht te hebben op een REG-premie voor een zonneboiler moest je een installateur gebruiken met een certificaat. Dat kunnen installateurs pas aanvragen na drie jaar werkervaring. Zo werden jonge installateurs met minder dan drie jaar ervaring uitgesloten van het volwaardige certificaat. Deze beslissing maakt daar een einde aan”, legt Vlaams Parlementslid Nevens uit.

Zeven jaar geldig

Het certificaat wordt in zijn geheel geactualiseerd. Ook voor andere installateurs is dat goed nieuws. De geldigheid van het certificaat wordt immers verlengd van vijf naar zeven jaar. Daarnaast wordt de te lange duurtijd voor de aflevering van het certificaat gevoelig ingekort. “Ook dat is positief, want zo krijgen de Vlamingen zekerheid krijgen dat hun zonneboiler op een correcte manier wordt geïnstalleerd”, besluit Bart Nevens.  De wijzigingen gaan in vanaf 1 januari 2019.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is