Geert Bourgeois in VTM Nieuws: “Je moet de taallat hoog leggen bij kinderen”

Geert Bourgeois in VTM Nieuws

In VTM Nieuws scheen Vlaams minister-president Geert Bourgeois zijn licht over enkele hete actuele hangijzers. Het voorstel van het GO!-onderwijs om ook andere talen dan het Nederlands toe te laten in sommige lessen, keurt de minister-president bijvoorbeeld af: “Het voorstel is misschien goed bedoeld, maar er zitten om te beginnen al een paar zaken in die in strijd zijn met de taalwet.”

Ambitie in het onderwijs

Bovenal ziet Bourgeois niet in hoe je beter Nederlands zal leren door op die manier te werken. Hij wil net zorgen dat kinderen sterk staan in het Nederlands. “Ik wil geen taalpolitie”, verduidelijkt de minister-president. “Ik zeg alleen dat we die kinderen heel veel ambitie moeten bijbrengen. Net zoals we in de rest van het onderwijs de lat hoog moeten leggen. Als we nu de lat lager gaan leggen, voelen we dat binnen twintig jaar aan onze welvaart.”

Islamitische eredienst op VRT

Bij het voornemen van de VRT om twee islamitische erediensten per jaar uit te zenden heeft Geert Bourgeois twee fundamentele bedenkingen: “Ik hoor dat ze dit in het Frans en het Arabisch willen uitzenden. Als je dit doet, moet het in het Nederlands, vind ik. Ten tweede stel ik me de vraag of dit de beste manier is om mensen in contact te brengen met het islamitisch gedachtegoed. Ik zou dan liever zien dat vrijzinnigen met gelovigen van verschillende religies in debat gaan over fundamentele levensvragen.”

Politieke dialoog over Catalonië

In het begin van het gesprek kwam ook de Catalaanse kwestie aan bod. “Mijn partij sympathiseert met Carles Puigdemont. We staan aan zijn kant”, zegt Bourgeois daarover. “Maar er moet nu vooral een politieke dialoog komen.”

Bourgeois is ook bijzonder ontgoocheld in de reactie van Europees Commissievoorzitter Juncker. Die zegt dat een deelstaat die onafhankelijk wordt nooit lid kan worden van de Europese Unie. “Dit gaat in tegen wat de Vlaamse Regering zegt”, besluit Bourgeois. “Als je op democratische wijze onafhankelijk wordt, moet je lid kunnen worden van de EU.”

Bekijk het volledige gesprek met Geert Bourgeois hier. (9’47”)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is