Geen zomerreces voor de Kamercommissie Volksgezondheid: “Wij willen weten hoever de ministers staan”

Door Kathleen Depoorter op 28 juli 2020, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Coronacrisis
Kathleen Depoorter

“We kunnen het ons niet permitteren dat we tegelijkertijd een griep- én coronaepidemie hebben zonder dat onze risicopatiënten gevaccineerd zijn.” Ondanks het zomerreces komt op dinsdag 28 juli de Kamercommissie Volksgezondheid terug samen. Op de agenda: de coronacrisis. Kamerlid Kathleen Depoorter geeft uitleg in De Ochtend op Radio 1.

Op de Veiligheidsraad van maandag 27 juli werden enkele maatregelen teruggeschroefd. De sociale bubbel bevat vijf personen, evenementen worden terug kleiner, telewerken wordt opnieuw de norm en winkelen gebeurt terug alleen. “Het is uiteraard geen prettige boodschap, maar het was hoogstnoodzakelijk. Dat is ook een van de redenen waarom we de Commissie Volksgezondheid samengeroepen hebben.”

Regering controleren

Depoorter wil tijdens de Commissie Volksgezondheid een stand van zaken van de ministers zelf horen, en niet via de pers. Zo kan de Commissie bekijken welke volgende stappen mogelijk zijn. “We hebben voor het reces een laatste commissie gehad met heel veel vragen en to-do’s voor de ministers tijdens het reces. Nu zouden we willen weten hoever de ministers daarmee staan. Zijn er maatregelen genomen? Zijn er voldoende testen? Zijn er afspraken met de huisartsen?”

Griep- én coronaepidemie vermijden

Voor Depoorter is het meest prangende dat zorgverstrekkers beschermd zijn en dat ze hun werk kunnen doen. Persoonlijk beschermingsmateriaal is dus van vitaal belang. Daarnaast is er het vaccinatieplan. “Dat is iets dat ik minister De Block al bijna maanden gevraagd heb. Als we nu even een rekensom maken: we schatten dat we binnen tien weken opnieuw op een piek zitten. Dan zijn we begin oktober. Dat is ook het begin van de griepvaccinatie. We kunnen ons geen griepepidemie én coronaepidemie permitteren zonder dat onze risicopatiënten gevaccineerd zijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is