Geen solidariteit zonder verantwoordelijkheid

Bank

Europa moet de regels voor staatssteun aan de bankensector herzien. De belastingbetaler draait nog steeds in grote mate op voor het wanbeleid van banken. Dat staat in een kritisch rapport over de Europese bankenunie. De auteur van dat rapport is Europees Parlementslid Sander Loones: “Hoewel de groei in Europa aantrekt, is het in de Europese bankensector allesbehalve rozengeur en maneschijn.”

Wisselend succes

Het Europees Parlement evalueert jaarlijks de staat van de Europese bankenunie. Het nieuwe verslag is een pak kritischer dan de vorige rapporten. “De Europese banken beschikten in 2017 nog steeds over 1 biljoen euro aan rommelkredieten”, vertelt Europarlementslid Loones. De nieuwe Europese regels rond falende banken kenden een wisselend succes. In Italië gingen opnieuw miljarden euro’s belastinggeld naar twee noodlijdende Venetiaanse banken. “Onbegrijpelijk”, vindt Sander Loones.

Bankenunie voltooien

Het rapport pleit voor extra inspanningen om de bankenunie te voltooien. Daarvoor moeten landen zoals Italië eerst orde op zaken stellen in hun bankensector, meent Europarlementslid Loones: “Geen solidariteit zonder verantwoordelijkheid. Daarom eisen wij een grote kuis en strengere regels die problemen in de toekomst moeten helpen voorkomen”, besluit hij. Het rapport kreeg de steun van een ruime meerderheid van Europarlementsleden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is