Jaarlijks stuurt de fiscus 250.000 aangetekende herinneringsbrieven, vooraleer er een deurwaarder wordt ingeschakeld. Daarvan worden er 200.000 niet afgehaald. “Dat zorgt niet alleen voor veel klasseerwerk van bpost-papiertjes bij de ontvangers,” weet Van de Velde, “maar het kost de fiscus ook nog eens 1,15 miljoen euro aan portkosten.”

Niet langer aangetekend

Vandaag is de fiscus nog verplicht een laatste herinneringsbrief per aangetekend schrijven te verzenden, voordat er een gerechtsdeurwaarder mag ingeschakeld worden. De fiscus legt echter steeds meer loonbeslag of blokkeert de bankrekeningen van de belastingschuldige. “Dat wordt door belastingschuldigen terecht als erg ingrijpend ervaren”, vindt Van de Velde. “En al helemaal wanneer zij die aanslagbrief nooit ontvingen.” Daarom zal de fiscus voortaan ook bij loonbeslag of beslag op een bankrekening een herinneringsbrief moeten versturen, zij het niet langer aangetekend.

Omdat de fiscus voldoende tijd zou hebben om zijn werkwijze aan te passen, wordt dit wetsvoorstel pas over drie maanden van toepassing.