Geen garantie meer voor Nederlandstalige eerstelijnszorg in Brussel

Door Liesbet Dhaene op 26 juni 2015, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Wonen en werken in Brussel
Geen garantie meer voor Nederlandstalige eerstelijnszorg in Brussel

Na de Nederlandstalige wachtdienst moet nu ook Terranova, de Nederlandstalige huisartsenwachtpost in Brussel, eraan geloven. Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) weigert immers om die wachtpost financieel te ondersteunen, nadat eerder het RIZIV reeds afhaakte. “Dit is een aderlating voor de Nederlandstalige eerstelijnszorg in Brussel”, reageert Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene teleurgesteld. “De VGC laat de Nederlandstalige patiënt in de steek.”

De komst van de nieuwe – zogezegd tweetalige – Garde Bruxelloise Brusselse Wachtdienst (GBBW) heeft tot gevolg dat Terranova financieel moeilijk nog kan overleven. Het RIZIV zou het immers niet zien zitten om die wachtpost verder te ondersteunen, omdat die op amper tweehonderd meter van Athéna ligt, de centrale wachtpost van de GBBW. “En nu ook de VGC Terranova niet wil ondersteunen, ziet de toekomst er somber uit”, aldus Dhaene.

Tweetaligheid niet gegarandeerd

Toch weigert Terranova om de Nederlandstalige patiënt in de kou te laten staan en wil de wachtpost openblijven tot Athéna volledig tweetalig werkt. “Die centrale wachtpost, die zogenaamd tweetalig is, garandeert momenteel geen Nederlandstalige dienstverlening”, zegt Dhaene. “Terwijl Terranova in de praktijk een drietalige dienstverlening biedt.” Zonder financiële steun kan de Nederlandstalige wachtpost echter niet open blijven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is