“De hoge dotatie was een middel om de sociale vrede te bewaren”, zegt De Coninck. "Maar daar is vandaag weinig van te merken." Zij herhaalt daarom haar oproep voor een transparante regeling, met een lagere, realistischere dotatie. De andere regeringspartijen staan open voor een discussie over de financiering van de vakbonden, maar schuiven gesprekken voorlopig op de lange baan.

De N-VA vraagt een hervorming van het systeem, op basis van het effectief aantal aangesloten vakbondsleden. Daar wringt momenteel nog het schoentje, want de vakbond houdt het aantal gesyndiceerden hardnekkig geheim. De dotatie wordt daarom momenteel berekend op basis van het totaal aantal spoorwerknemers, ongeveer 32.000 man. Dat komt neer op 125 euro per personeelslid.

De socialistische vakbond neemt de grootste hap uit de 10 miljoen euro. De helft van het bedrag dient om vrijgestelde vrijgestelde personeelsleden te betalen. Met het overige geld financiert de vakbond de syndicale premies en vormingen voor hun leden.