Frieda Gijbels wil mondzorg bij wortel aanpakken

Door Frieda Gijbels op 23 juni 2021, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg
tandarts

Kamerlid Frieda Gijbels, zelf tandarts, heeft een plan voor mondzorg opgesteld. Met preventie en vroegtijdig ingrijpen wil ze besparen op uitgebreide zorg. “Er moet echt een totaalaanpak komen, waarbij het hele systeem rond de mondzorg wordt herdacht.”

Een gezonde mond maakt onlosmakelijk deel uit van een gezond lichaam. Zo kan parodontitis, een chronische ontsteking van het steunweefsel van de tanden, niet alleen leiden tot bloedend tandvlees, ademgeur en loskomende tanden, maar wordt het ook in verband gebracht met hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Patiënten dupe van achterhaalde prijscode

Toegankelijke mondzorg zou dus voor iedereen in onze hedendaagse samenleving vanzelfsprekend moeten zijn, zegt Kamerlid Gijbels. “Maar dat is het helaas niet. Steeds minder tandartsen houden zich aan de ‘officiële’ tarieven omdat de bestaande nomenclatuur, de code die de prijs van de behandelingen bepaalt, hopeloos achterhaald is en de kosten van de nieuwere behandelingstechnieken niet vergoedt. En wie is daar de dupe van? De patiënten.”

Tijd voor totaalaanpak

In België betalen mensen 57,6 procent van de mondzorg uit eigen zak. Dat is veel meer dan in Nederland (21,7 procent) en Duitsland (25,5 procent) en zorgt voor een hoge drempel. Prijs zou overigens niet de enige drempel zijn. Zo zorgde ook het gratis maken van tandzorg voor minderjarigen niet voor het verhoopte effect. “Er moet echt een totaalaanpak komen, waarbij het hele systeem rond de mondzorg wordt herdacht. Tot nu toe is men blijven schaven en morrelen aan een terugbetalingssysteem dat eigenlijk kaduuk is. Er is een echte visie nodig voor de lange termijn. Het systeem moet efficiënt, eerlijk, transparant en betaalbaar zijn en tegelijk moet men burgers motiveren om aandacht te besteden aan mondzorg, die voor een heel groot deel ook uit thuiszorg bestaat.”

Plan voorgesteld in commissie Volksgezondheid

Onder de vorm van een voorstel van resolutie stelde Gijbels een plan voor mondzorg op dat ze voorstelde in de commissie Volksgezondheid. De spil van haar resolutie bestaat uit het besparen op uitgebreide zorg door het inzetten op preventie en vroeg tijdig ingrijpen. Ze pleit onder andere voor een terugbetalingskader voor mondhygiënisten,  een realistische kostprijsbepaling van behandelingen, het optimaliseren van informatie tussen zorgverstrekkers, een taaltest voor tandartsen met een buitenlands diploma, globale dentale dossiers, enzovoort.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is