65 miljoen euro te veel betaald

De laboratoria van het federale testplatform moesten 2.000 coronatests per dag uitvoeren in ruil voor een riante vergoeding van 720.000 euro per maand. Maar slechts één van de acht centra behaalde dat resultaat. “Doordat de bestaande klinische laboratoria snel hun capaciteit hadden opgeschaald, waren deze overheidslaboratoria dan ook maar voor korte tijd nodig. Maar minister Vandenbroucke heeft het systeem van riante vergoedingen wél laten voortbestaan, waardoor er 65 miljoen euro belastinggeld te veel werd uitbetaald in vergelijking met het aantal tests dat de laboratoria uitvoerden. Pas toen de N-VA aan de alarmbel trok, heeft men de vergoedingen langzaamaan laten uitdoven.” 

“Waar is het geld naartoe?”

Maar waar was dat geld dan naartoe, vroeg Frieda Gijbels zich af. “Ik verstuurde brieven naar enkele universiteiten om meer tekst en uitleg te krijgen, maar kreeg enkel antwoord van de Universiteit van Mons die drie projecten noemde, ongerelateerd aan covid-testing.” Nadat Gijbels dit aankaartte bij de minister, kwam er uiteindelijk een rapport van het RIZIV tevoorschijn waarin haar vermoeden bevestigd werd: het crisisgeld werd door enkele universiteiten inderdaad uitgegeven aan eigen projecten. “Enkele universitaire laboratoria hebben zelfs winst gemaakt tot 9 miljoen euro. Sommigen hebben het geld gebruikt voor de financiering van hun ziekenhuizen, anderen hebben het doodleuk uitgegeven aan eigen wetenschappelijke projecten. Uiteraard is onderzoek belangrijk, maar het gaat niet op om daar belastinggeld voor te gebruiken dat eigenlijk een andere bestemming had.” 

Nalatige Vandenbroucke

Het is duidelijk dat de winsten zonder toezicht van de federale overheid of minister Vandenbroucke naar believen konden worden besteed. “En ik neem hem dat bijzonder kwalijk”, zegt Gijbels, “De maandenlange overfinanciering was al een reden om het federale testplatform beter op te volgen en opnieuw moet ik vaststellen dat de minister bijzonder nalatig is geweest. Al het belastinggeld dat niet uitgegeven werd aan covid-testing, moest teruggegeven worden aan de bevolking.”