Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), dat onder de bevoegdheid van minister Schauvliege valt, maakte een kaart op met 12.300 hectare aan bos die de regering extra wil beschermen. Maar al voor de start van het openbaar onderzoek was het duidelijk dat die fouten bevatte. “Een kaart is een momentopname, waardoor er altijd een zekere foutenmarge is. Maar de minister en haar diensten hebben ruimschoots de tijd gehad om een degelijke kaart te maken”, vindt Vandaele. “Je zou dan toch mogen verwachten dat de fouten beperkt zijn.”

Eigenaars verwittigen over openbaar onderzoek

De N-VA heeft altijd al het belang van een openbaar onderzoek beklemtoond, precies om eventuele fouten uit de kaart te halen. Vandaele maant de minister dan ook aan om een informatiecampagne op te starten, zodat iedere eigenaar van wie het perceel ten onrechte op de kaart staat, een bezwaar kan indienen in het kader van dat openbaar onderzoek. “Op vraag van de minister zouden de gemeenten de eigenaars van de bewuste percelen ook individueel moeten verwittigen”, besluit hij.

Voor de percelen die uiteindelijk toch beschermd blijven, is er een procedure voorzien die de eigenaar recht geeft op een schadevergoeding.