Het federale testplatform werd opgericht om voldoende testcapaciteit te kunnen voorzien en wordt gefinancierd via een forfaitair systeem. Acht klinische labs, vaak verbonden aan een universiteit, nemen eraan deel.

Betaald voor 112.000 tests per week

De labs worden overbetaald, zo achterhaalde Frieda Gijbels. “Deze acht labs worden gefinancierd voor een equivalent van 2.000 testen per lab per dag, of in totaal 16.000 testen per dag of dus 112.000 testen per week. Minister Vandenbroucke wist te vertellen dat de labs tot midden april 41.000 tot 96.000 testen per week hebben geanalyseerd. Er is dus sprake van een duidelijke overfinanciering. Vooral de laatste tijd lijkt het federale platform ver van het gefinancierde aantal te blijven en dus overbetaald te zijn. Op de vraag om hoeveel overfinanciering het juist gaat en wat hij gaat doen om hier paal en perk aan te stellen, heeft hij echter niet meer geantwoord. Ik zal hier zeker verder naar vragen.”

Geen transparantie en respectvolle wisselwerking

Kamerlid Gijbels wijst verder nog op de problematiek van de actualiteitsdebatten rond Covid-19. “Er staan vaak rond de 100 vragen geagendeerd, die maar half beantwoord worden en waarop niet verder kan worden doorgevraagd. Ik heb al een poging gedaan om daar verandering in te brengen door “technische sessies” voor te stellen, zoals die ook in de Nederlandse Tweede Kamer worden georganiseerd. In deze sessies wordt de niet-politieke stand van zaken omtrent de coronacrisis en de aanpak ervan volledig technisch uit de doeken gedaan, zodat de resterende politieke vragen bij de parlementsleden beperkter in aantal zijn. Ik ben erin geslaagd om op tweewekelijkse basis een sessie van anderhalf uur te laten organiseren in de Kamer, maar het is maar een light versie van mijn eigenlijke bedoeling. Spijtig, want het zou het debat zoveel rijker en spitser maken. En vooral: efficiënter! Aan deze manier van werken heeft niemand iets en wordt de wederzijdse frustratie enkel groter. We missen een cultuur van actieve transparantie en respectvolle wisselwerking tussen meerderheid en oppositie om tot betere maatregelen te komen.”