Extra middelen voor CLB’s en de meest kwetsbare leerlingen

Door Ben Weyts op 27 januari 2021, over deze onderwerpen: Schoolinfrastructuur, Buitengewoon onderwijs, Coronacrisis
zomerschool

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt opnieuw bijkomende middelen vrij om de coronafactuur van het buitengewoon onderwijs, de CLB’s en onderwijsinternaten op te vangen. Er is extra steun voor de medewerkers die bij de CLB’s instaan voor contactopsporing, voor begeleiders die waken over het leerlingenvervoer en voor de opvang van kwetsbare leerlingen. “Deze extra middelen maken het mogelijk om de scholen open te houden en om zorg te blijven dragen voor de leerlingen die dat het meeste nodig hebben”, zegt Weyts.

Er worden grote inspanningen geleverd om de scholen open te houden voor alle leerlingen. De bijzondere coronamaatregelen brengen echter extra kosten met zich mee. Zo hebben de CLB’s de contactopsporing binnen het onderwijs op zich genomen: een tijdsintensieve taak die essentieel is om de scholen open te kunnen houden. Er zijn ook 150 extra busbegeleiders aangeworven zodat het leerlingenvervoer van het buitengewoon onderwijs georganiseerd kan worden volgens alle geldende coronamaatregelen. En er is opvangcapaciteit voorzien voor de meest kwetsbare leerlingen, voor wanneer bijvoorbeeld een school moet sluiten of een klas in quarantaine moet.

Coronafactuur tweede trimester opvangen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt nu 7,6 miljoen euro bijkomende middelen vrij om de coronafactuur van het tweede trimester op te vangen. Er gaat 4,6 miljoen extra naar de CLB’s voor de contactopsporing binnen het onderwijs. Er is ongeveer 1,3 miljoen extra voorzien voor de 150 extra busbegeleiders in het buitengewoon onderwijs. En dan is er nog 1,7 miljoen extra voor de onderwijsinternaten, de internaten met permanente openstelling (IPO’s) en de medisch pedagogisch instituten (MPI’s) waar kwetsbare leerlingen opgevangen worden als de school sluit. Het gaat dan bijvoorbeeld over leerlingen met een handicap of een problematische thuissituatie.

“Er wordt keihard gewerkt in de CLB’s, in het leerlingenvervoer en in de internaten. Deze mensen verdienen niet alleen extra middelen, maar ook erkenning. Als we erin slagen om de scholen maximaal open te houden en om zorg te dragen voor de kwetsbaren, dan is het dankzij hen”, aldus Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is