Extra koopkracht voor duizenden gepensioneerden dankzij uitschakeling fiscale pensioenval

Door Jan Spooren op 29 januari 2019, over deze onderwerpen: Pensioenen, Financiën, Infografieken, Verandering
Oudere dames genieten samen van een kop koffie in de tuin

Een hoger bruto pensioen of extra inkomsten voor gepensioneerden leiden voortaan ook tot een hoger netto inkomen. Het wetsvoorstel van Kamerlid Jan Spooren rond het fiscale luik van de arbeidsdeal werd vandaag goedgekeurd. Het wetsvoorstel biedt een oplossing voor het al lang aanslepende probleem van de ‘fiscale pensioenval’. “De vele gepensioneerden die me aanspraken, begrepen niet dat de stijging van hun pensioen zomaar werd wegbelast”, zegt Jan Spooren. De definitieve goedkeuring vindt over enkele weken plaats, omdat de PS een tweede lezing vroeg.

Extra koopkracht

Na vele jaren is er dus eindelijk een oplossing in zicht die niet alleen rechtvaardig is, maar ook belangrijk voor de portefeuille van meer dan 100.000 gepensioneerden die de extra koopkracht verdienen. Steeds meer gepensioneerden hebben interesse om tijdens hun pensioen nog iets bij te verdienen, maar gingen niet aan de slag omdat de winst er van wegbelast wordt.

N-VA levert oplossing

Het probleem van de fiscale pensioenval sleept al meer dan 30 jaar aan. Eind vorig jaar kwam voormalig minister Johan Van Overtveldt als eerste met een volledige oplossing. Door de val van de regering-Michel kon zijn wetsontwerp evenwel niet gestemd worden. Daarom bracht de N-VA de oplossing via een wetsvoorstel van Jan Spooren naar het parlement.

Meerwaarde

“Ik ben zeer blij dat we dit probleem nu eindelijk kunnen oplossen. Sinds ik met deze materie bezig ben, werd ik hierover enorm veel aangesproken door gepensioneerden. Ook sommige invaliden zagen zich met dit probleem geconfronteerd. We bieden nu eindelijk een oplossing voor deze mensen.” Daarnaast maakt dit wetsvoorstel het interessanter om studiejaren af te kopen voor het pensioen, want voor sommigen dreigde de meerwaarde hiervan wegbelast te worden”, zegt Kamerlid Spooren.

Evenwichtig geheel

Het wegwerken van de pensioenval maakt deel uit van een ruimer pakket maatregelen op vlak van pensioenen. Jan Spooren: “Samen vormen deze maatregelen een evenwichtig geheel. De ontvangers van een minimumpensioen met een volledige loopbaan, een groep die voornamelijk bestaat uit vrouwen, krijgt nu een pensioen dat tien procent boven de Europese armoededrempel ligt. Het wegwerken van de fiscale pensioenval komt ten goede aan vele werknemers met een gemiddeld pensioen en de vermindering van de solidariteitsbijdrage is ten voordele van de ambtenarenpensioenen, met uitzondering van de hoogste pensioenen. Bovendien vind ik het zeer belangrijk dat we het op deze manier aantrekkelijk maken om bij te klussen na het pensioen, iets waar veel gepensioneerden om vragen.”

Fiscale pensioenval eindelijk opgelost na 30 jaar, dankzij de N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is