Kwaliteit van het onderwijs

De Vlaamse Onderwijsinspectie (VOI) evalueert de kwaliteit van het onderwijs dat de scholen aanbieden. De inspectie streeft ernaar om elke school minstens één keer om de zes jaar door te lichten. In het schooljaar 2018-2019 gingen de 147 inspecteurs van de VOI bijvoorbeeld langs in niet minder dan 532 onderwijsinstellingen.

Elke school over de lat

Ben Weyts gaat de Onderwijsinspectie nu versterken met een tiental extra inspecteurs. “We geven veel vertrouwen en verantwoordelijkheid aan onze Vlaamse scholen”, zegt Weyts. “Maar we gaan de lat wel nog hoger leggen in de komende jaren. Die onderwijskwaliteit is ons heel dierbaar. De inspectie begeleidt leerkrachten en directies zodat elke school over de hogere lat kan springen.” 

Tijd voor lesgeven

De VOI krijgt ook een uitgebreider takenpakket. Zo wil Weyts dat elke inspecteur tijdens een doorlichting de planlast voor leerkrachten gaat onderzoeken, inclusief aanbevelingen voor de vermindering van die planlast. “Ik wil af van zinloze rapporteringsverplichtingen, zodat onze leerkrachten meer tijd overhouden voor hun echte passie: lesgeven”, aldus Ben Weyts.