Extra bevoegdheden voor private veiligheidsfirma’s: “Meer zuurstof voor politiediensten”

Door Jan Jambon op 29 mei 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Verandering
Toegangscontrole

Na de regering heeft nu ook de Kamercommissie Binnenlandse Zaken het wetsontwerp goedgekeurd waarmee minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon de bevoegdheden van private veiligheidsfirma’s wil uitbreiden. “Op die manier worden onze politiediensten minder belast en kunnen zij zich beter op hun kerntaken concentreren”, verklaart de minister.

Het gaat om een complete opfrissing van de wet-Tobback, die al dateert van 1990. “Die was zodanig onleesbaar en achterhaald geworden, dat het voor niemand nog echt duidelijk was wat kon en wat niet”, aldus Jambon. Het nieuwe wetsontwerp werkt een heleboel grijze zones weg in de wetgeving voor de sector. Die omvat niet alleen bewakingsfirma’s maar bijvoorbeeld ook installateurs van alarm- en camerasystemen.

Takenpakket gevoelig uitgebreid

Door de nieuwe wet mogen private bewakers vanaf nu iedereen bij de ingang van een winkel of een evenement onderwerpen aan een toegangscontrole. Die bestaat uit een oppervlakkige betasting van de kledij en een visuele controle van handtassen. Op gevoelige sites, zoals (lucht)havens, internationale stations en nucleaire sites, mogen private bewakingsagenten de bagage en voertuigen ook echt doorzoeken. Staan zij in voor de beveiliging van ambassades of militaire domeinen, dan mogen zij ook een wapen dragen. Identiteitscontrole is mogelijk bij alle plaatsen die niet publiek toegankelijk zijn, zoals kantoorgebouwen.

Daarbovenop krijgen private beveiligingsfirma’s nog andere mogelijkheden. Zo kunnen zij zogenoemde sweepings uitvoeren, waarbij ze gebouwen en terreinen controleren op de aanwezigheid van drugs, wapens, explosieven of spionageapparatuur. De politiediensten zullen hen ook om technische bijstand kunnen vragen, bijvoorbeeld bij het bedienen van drones met camera’s. Maar de beslissing om tot een interventie over te gaan, blijft steeds bij de politie berusten. Ten slotte kunnen private bewakingsfirma’s ook beelden bekijken die afkomstig zijn van camera’s op de openbare weg, zij het wel steeds onder toezicht van de politie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is