Europese Commissie ruilt gratis Interrail-pas in voor nieuw uitwisselingsprogramma

Door Anneleen Van Bossuyt op 28 maart 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Jeugd
Jongeren

De Europese Commissie wil minstens 5000 jongeren op uitwisseling sturen naar een school in een andere EU-lidstaat. Het voorstel, dat 2,5 miljoen euro zal kosten, is gericht op leerlingen vanaf zestien jaar. Het vervangt het idee om alle Europese achttienjarigen een gratis Interrail-pas te schenken, wat jaarlijks maar liefst 1,9 miljard euro zou gekost hebben. “Ik ben erg tevreden dat de Commissie die megalomane plannen opbergt”, zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt. “We moeten echter grondig nagaan of de Commissie nu wél de juiste prioriteiten stelt.”

In het nieuwe pilootproject van de Europese Commissie zouden jongeren de mogelijkheid krijgen om bij te leren in klasverband tijdens een schoolreis. “Dat klinkt uiteraard goed, maar dit idee bestond in feite al eerder onder het Comenius-programma. De Commissie voerde het enkele jaren geleden af, om het nu opnieuw in te voeren. Erg verwarrend voor de scholen en geëngageerde leerkrachten. Hoe lang zal dit nieuwe proefballonnetje op steun kunnen rekenen?”, vraagt Van Bossuyt zich af.

Reisproject wordt leerproject

Van Bossuyt zal het nieuwe plan van de Commissie grondig bekijken en afwachten of de focus inderdaad verschuift van citytrippen naar leren: "Ik pleit al langer ervoor om jongeren waardevolle studie-ervaringen aan te reiken in plaats van veredelde snoepreisjes. Hopelijk past dit voorstel effectief in een verdere verbreding van Erasmus+. Dat uitwisselingsprogramma is een onmiskenbaar succesverhaal.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is