Europese aanpak van sociale dumping broodnodig

Door Wouter Raskin op 4 februari 2016, over deze onderwerpen: Werken, Detachering, Sociale fraude, Europees beleid

Vorig jaar liep de helft van de bedrijven tegen de lamp bij gerichte controles op sociale dumping. Vooral in de bouw- en transportsector werden tal van inbreuken vastgesteld. Volgens Kamerlid Wouter Raskin loont de aanpak van de federale regering, maar situeert het echte knelpunt zich op Europees niveau. “De detacheringsrichtlijn moet aangepast worden aan de realiteit van vandaag”, verklaart Raskin. Hij roept staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) daarom nogmaals op om eurocommissaris voor Werk Marianne Thyssen (CD&V) aan te sporen eindelijk werk daarvan te maken. 

“Sociale fraude tast het draagvlak van onze Sociale zekerheid De sociale zekerheid is in België tot nader order federaal. De belangrijkste pijlers van de Belgische sociale zekerheid zijn: de ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV), de pensioenen, de werkloosheidsverzekering en de kinderbijslagen. Daarnaast ook nog beroepsziekten, arbeidsongevallen en jaarlijkse vakantie. Sommige Vlaamse partijen ijveren al lang voor de overheveling van (grote delen van) de sociale zekerheid naar gewesten en gemeenschappen. sociale zekerheid aan. Daartegen moet hard worden opgetreden”, vindt Raskin. “De aanpak van de regering - met ronde tafels in de risicosectoren, een centraal meldpunt en het gebruik van datamining en datamatching - werpt duidelijk zijn vruchten af.” Niet alleen is de pakkans vergroot, ook de opbrengsten uit de strijd tegen sociale dumping zijn sterk gestegen.

Europees knelpunt

De bestaande Europese regelgeving rond detachering blijft de deur echter openzetten voor oneerlijke concurrentie. Zo kunnen buitenlandse werknemers voor twee jaar naar België gedetacheerd worden, zonder hier sociale bijdragen te betalen. Daardoor zijn zij vaak een stuk goedkoper dan Belgische werknemers. “Eurocommissaris Marianne Thyssen werkt al geruime tijd aan een pakket maatregelen in de strijd tegen sociale dumping. Alleen wordt de voorstelling ervan steeds uitgesteld”, betreurt Raskin. Hij vraagt daarom aan staatssecretaris Bart Tommelein om de druk op zijn Europese collega op te voeren. “De problemen rond de euro en de huidige vluchtelingencrisis hebben het vertrouwen in de Europese Unie weinig goeds gedaan. Het zou bijzonder jammer zijn, mocht Europa ook nog eens geassocieerd worden met oneerlijke concurrentie en sociale dumping”, besluit Raskin.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is