Gelijk werk, gelijk loon

Het principe van ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats’ speelt een centrale rol in de Europese strijd tegen sociale dumping. Europarlementslid Stevens legt uit: “Dat is de eerste voorwaarde voor eerlijke concurrentie tussen werknemers. Europa moet er wel over waken dat dit principe op een transparante en toepasbare manier uitgevoerd kan worden. Het kan niet de bedoeling zijn dat administratieve lasten onze kmo’s de das omdoen.”

De maximale duurtijd voor detachering wordt ingekort naar 12 maanden, wat verlengd kan worden naar 18 maanden. Stevens: “Een stap in de goede richting, al had ik liever een kortere duurtijd van zes maanden gezien voor risicosectoren. Dat is noodzakelijk om het misbruik in de Vlaamse bouw- en schoonmaaksector efficiënt aan te pakken”, meent Helga Stevens.

Vlaamse transporteurs in de kou

De transportsector valt buiten deze wetgeving. Een gemiste kans, vindt Helga Stevens: "De transportsector kreunt onder misbruik. Hier zijn nieuwe Europese regels het meest nodig. De Commissie vindt terecht dat er nood is aan bijzondere transportwetgeving. Maar door deze sector volledig buiten deze wetgeving te plaatsen, blijven onze Vlaamse transporteurs in de kou staan. Het is immers helemaal niet zeker dat er een aparte regeling komt. Voor chauffeurs geldt het principe van ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats’ dus nog niet.”