Europa wil onze centen

Door Sander Loones op 10 maart 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie
Stapeltje geld

De door Europa gewenste budgetverhoging kost België 2,8 miljard euro extra per jaar. De EU vraagt meer middelen om nieuwe uitdagingen te financieren en om het vertrek van de Britten op te vangen. Europarlementslid Sander Loones is niet te spreken over de Europese geldhonger: “Als Europa zijn zin krijgt, betaalt Vlaanderen twee keer voor de brexit. Een eerste keer met het verlies aan export en een tweede keer om de Europese pot bij te spekken.”

Minder leden, minder lidgeld

Europarlementslid Loones vraagt dat Europa eerst bespaart en zijn middelen efficiënter beheert. Hij staat daarin niet alleen. Andere nettobetalers zoals Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken weigeren om meer te betalen. “De Nederlandse premier Mark Rutte was duidelijk: ‘Accepteer dat de Britten eruit gaan en de begroting kleiner wordt.’ Minder leden betekent nu eenmaal minder lidgeld”, legt Loones uit.

Besparen op oud beleid

Bovendien ziet Sander Loones ruimte om te schuiven met de bestaande budgetten. Zeventig procent van de uitgaven van de EU gaat naar landbouw en structuurfondsen. Besparingen op die thema’s zou geld vrijmaken voor nieuwe uitdagingen zoals migratie en veiligheid. “De EU vraagt altijd maar meer Europa en meer belastinggeld. Om wat te doen? Om een oud beleid voort te zetten. De Europese burgers pikken dat niet langer”, besluit Europarlementslid Loones.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is