Europa verspilt 120 miljoen euro belastinggeld aan gratis wifi

Door Anneleen Van Bossuyt op 12 september 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Technologie
Jongeren met smartphone

Het Europees Parlement heeft het licht op groen gezet om 120 miljoen euro te verkwisten aan 'gratis’ wifistations in zes- tot achtduizend gemeenten. “In Vlaanderen geloven we niet meer in gratisverhalen, maar Europa doet lustig verder”, aldus Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, die voor de ECR De N-VA is lid van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, European Conservatives and Reformists), een conservatieve, eurorealistische fractie in het Europees Parlement. De N-VA deelt hun realistische kijk op het Europese project en pleit eveneens voor een correcte en doorgedreven toepassing van het subsidiariteitsbeginsel. Zo moeten we ons durven afvragen of we bepaalde Europese initiatieven niet beter overlaten aan de lidstaten. De N-VA herkent zich ook in de klemtonen die de ECR legt op sociaal-economisch vlak. Sinds de verkiezingen van 2014 is de ECR de derde grootste fractie in het Europees Parlement. ECR -fractie dit dossier opvolgt. “Gratis treintickets, gratis wifi, gratis musea: het kan niet op. En dat in tijden van besparingen. Misplaatst en contraproductief.”

Europa wil met WiFi4EU internetverbindingen brengen naar plaatsen waar die nog niet aanwezig zijn. Maar Van Bossuyt heeft vragen bij de effectiviteit daarvan: “De traditionele fracties in het Europees Parlement stellen het voor alsof Europa plots volledige steden gratis wifi zal schenken. Maar daarvoor is het budget natuurlijk veel te beperkt. Europa moet daarentegen inzetten op 5G-verbindingen en supersnel internet: écht noodzakelijke investeringen, als binnenkort al onze toestellen en wagens met het internet verbonden worden.”

Ondoordacht beleid

De Commissie wil hiermee ook oudere mensen en toeristen bereiken. Maar volgens Van Bossuyt zullen die twee groepen veelal geen gebruik maken van deze gratis wifi: “Oudere mensen die al minder mobiel zijn, gaan zich niet plots ook nog eens verplaatsen om te kunnen surfen. Bovendien moeten ze dan ook beschikken over een mobiel apparaat en daar wringt het schoentje vaak. Maar ook toeristen hebben sinds het wegvallen van de roamingkosten veel minder nood aan gratis wifi.”

Slecht presterende regio’s beloond

“Europa geeft enkel subsidies aan gemeenten die nog geen gratis hotspots hebben”, stelt Van Bossuyt bovendien vast. “Vlaamse steden en gemeenten die al kosteloos internet aanbieden, vallen uit de boot. Het ziet er dus naar uit dat dit een zoveelste transfer wordt naar slecht presterende regio’s.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is