Europa speelt Sinterklaas met treintickets voor 18-jarigen

Jonge vrouw wachtend op trein

Vanaf volgend jaar deelt Europa gratis treintickets uit aan 18-jarigen. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt verzet zich tegen deze platte gratispolitiek, die de belastingbetaler veel geld kost. “Het is goed dat Europa wil investeren in onze jongeren”, vindt ze. “Maar bijvoorbeeld het Erasmusprogramma biedt heel wat meer toekomstperspectieven dan een gratis Interrail-pas.”

Het oorspronkelijke voorstel dateert van september vorig jaar en zou de Europese belastingbetaler maar liefst twee miljard euro per jaar gekost hebben. Hoewel die megalomane plannen gelukkig werden bijgesteld, keuren de eurotraditionele fracties nu alsnog een proefproject van 12 miljoen euro goed. In 2020 zou de gratis Interrail-pas definitief gelanceerd worden. Voor de N-VA mag dit project echter snel op een dood spoor belanden.

Anneleen Van Bossuyt stelt dat Europa enkel moet investeren in projecten die een duidelijke meerwaarde opleveren. In de eerste plaats in jobs, veiligheid en migratie. “Maar een jaar voor de Europese verkiezingen delen de eurotraditionele fracties liever gratis treintickets uit in de hoop de harten en stemmen van de jongeren te kopen. De N-VA past voor dit soort folietjes”, besluit Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is