Europa maakt grensoverschrijdende betalingen goedkoper

Door Ralph Packet op 14 februari 2019, over deze onderwerpen: Ondernemen, Europees beleid
Euro en Europese vlag

Betalingen in euro worden binnenkort goedkoper in de hele Europese Unie. Daar raakten de Raad en het Parlement het over eens. Dit betekent dat de vergoedingen voor grensoverschrijdende betalingen in euro’s geschrapt of sterk verlaagd worden. Ralph Packet, Europarlementslid voor de N-VA, is blij dat het Europees Parlement deze nutteloze kosten tenietdoet: “Dit akkoord zorgt ervoor dat geld overschrijven naar een lidstaat buiten de eurozone evenveel zal kosten in euro als in de lokale munt. Dit is goed nieuws voor zowel consumenten als kmo’s.”

Wisselkoersen afficheren

Een andere nieuwigheid is dat banken, handelaars of exploitanten van geldautomaten de wisselkoersen op dezelfde, transparante manier moeten afficheren. Op die manier is de consument duidelijk geïnformeerd over wisselkoersen zodat hij de beste optie kan selecteren bij betalingen aan een automaat of via een platform voor onlinebankieren.

Consument beter af

“Wie op reis gaat naar een lidstaat waar een lokale munt gebruikt wordt, kan bij elektronische betalingen vaak kiezen tussen euro of de lokale munt. Wat dat kost, is niet duidelijk. In de toekomst zal er in Europese landen buiten de eurozone meer transparantie komen over de kosten en de wisselkoers zodat de consument kan kiezen of hij betaalt in euro of in de lokale munt. De consument is duidelijk beter af”, besluit Ralph Packet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is