Europa heeft worst case scenario klaar voor harde brexit

Door Anneleen Van Bossuyt op 16 januari 2019, over deze onderwerpen: Europees beleid, Brexit
brexit

“Geen uitzonderingsmaatregelen meer voor het Verenigd Koninkrijk.” Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt stelt met spijt vast dat de Britten het brexitakkoord verwerpen. Als lid van de stuurgroep die in het Europees Parlement elk mogelijk brexitscenario heeft voorbereid, ziet Anneleen Van Bossuyt geen fraaie toekomst voor de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. “De tegenstem heeft als hoogstwaarschijnlijk gevolg dat handeldrijven met het VK een stuk duurder en complexer zal worden”, zegt het Europarlementslid.

Europese belangen voorop

De voorbije maanden werkte een stuurgroep van de Europese instellingen aan een wat-als-scenario. Als voorzitter van de Commisie Interne Markt en Consumentenbescherming, is Anneleen Van Bossuyt lid van die interne werkgroep. “De huidige voorbereidingen gaan uit van het worst case scenario, een harde Brexit. Met enkel de Europese belangen voorop. Geen uitzonderingsmaatregelen meer voor het VK. Dit scenario moeten we ten alle koste proberen te vermijden. Maar dat zal niet eenvoudig zijn. De hoogste regionen van de Europese Commissie geven duidelijk te kennen niet te willen onderhandelen over een no-deal-akkoord.”

Transport krijgt klappen

Bepaalde sectoren riskeren het hard te verduren krijgen. “Onder meer de transportsector zal klappen krijgen. Britse truckers zullen enkel heen en weer kunnen rijden tussen het Verenigd Koninkrijk en een bestemming in de EU. Hetzelfde geldt voor Britse vliegtuigmaatschappijen zoals easyJet. Bij een harde Brexit mag de lagekostenmaatschappij enkel nog vliegen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Een easyJetvlucht binnen de EU zal dus niet meer kunnen.”

Britten buiten

Dat een harde Brexit voor de handel desastreus is, is al langer duidelijk. Maar ook voor de Britten die in de EU wonen, breken onzekere tijden aan. Toch ziet Van Bossuyt enkele hoopvolle signalen: “Britten die al geruime tijd in de EU wonen, worden door de hoge functionarissen gerustgesteld. Ze roepen de lidstaten op om toegeeflijk te zijn. Velen hebben hun leven hier opgebouwd. Het kan niet de bedoeling zijn deze mensen het land uit te zetten.”

Harde Ierse grens

Maar veel Britten in Noord-Ierland zullen deze nacht wakker liggen van de grens die hen zal scheiden van Ierland. Ook hier voorziet Anneleen Van Bossuyt grote problemen: “Het belangrijkste en meest beangstigende gevolg van een harde brexit is dat een harde grens met Noord-Ierland onafwendbaar is. De onderhandelaars geven aan dat een harde grens een onvermijdbaar gevolg is wanneer het Verenigd Koninkrijk verdeeld blijft. We moeten blijven waken over het respecteren van het Goede Vrijdag-akkoord. Zo niet dreigen de gemoederen daar snel hoog op te laaien.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is