Europa beperkt gebruik anonieme prepaid kredietkaarten in strijd tegen terreur

Door Helga Stevens op 19 april 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Veiligheid
Vrouw betaalt online

Europa beperkt het gebruik van anonieme prepaid kredietkaarten. Dat is een van de belangrijkste elementen uit de herziening van de vierde Anti-witwasrichtlijn, die het Europees Parlement vandaag goedkeurt. Europarlementslid Helga Stevens beschouwt dit als een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen terreur: “Prepaid kredietkaarten worden vandaag nog al te vaak door criminelen en terroristen gebruikt omdat zij, onder bepaalde bedragen, anonimiteit garanderen. Zo gebruikte Salah Abdeslam tijdens de maanden voor de aanslagen in Parijs een anonieme prepaid kredietkaart om zich te verplaatsen doorheen Europa. Dergelijke kaarten moeten ook traceerbaar worden, wat het gebruik ervan uiteraard een pak minder aantrekkelijk maakt. Terroristen zullen in elk geval zo minder makkelijk door de mazen van het net glippen.”

Veiligheid versterken

Nationale autoriteiten zullen nu ook gemakkelijker gegevens kunnen uitwisselen om een beter zicht te krijgen op wie exact achter louche financiële transacties schuilt. Europarlementslid Stevens: “Speurders verliezen vaak kostbare tijd bij de identificatie van personen achter bankrekeningnummers en ondernemingen. Deze nieuwe regels vragen aan alle EU-lidstaten om onder meer een mechanisme op te zetten waarbij bankrekeningnummers automatisch worden gelinkt aan nuttige identiteitsgegevens. De andere lidstaten kunnen België, dat al enige tijd over een dergelijk mechanisme beschikt, als inspiratiebron gebruiken. Wanneer alle lidstaten zo’n mechanisme invoeren, zal dat de veiligheid in België én in heel Europa versterken.”

Virtuele munten

Ook spelers actief in de wereld van virtuele munten zoals Bitcoin vallen nu onder de anti-witwasregels. Stevens: “Het Europees veiligheidsbeleid moet zich uiteraard ook richten op dit snel groeiend domein. Globaal bekeken, zal deze broodnodige herziening de Europese lidstaten in staat stellen om een pak meer verdachte geldstromen over de landsgrenzen heen te traceren. Zo pakken we samen de financiering van terreur efficiënter aan. Maar ons huiswerk is verre van klaar. Als mede-rapporteur van de anti-terreurcommissie stel ik binnenkort een nieuwe reeks aanbevelingen voor. De veiligheid van onze burgers is een absolute prioriteit voor mij.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is