Wonderoplossingen

Theo Francken waarschuwde ervoor dat er geen wonderoplossingen bestaan. “Op korte termijn is dit onoplosbaar. We hebben er veel te veel binnengelaten. Ik heb altijd gezegd: doe dit niet. Wir schaffen das nicht. Nu zijn ze hier, nu gaan we blijven vechten, dag na dag, tegen de illegale migratie”, zei hij vastberaden.

Ondergang EU

Volgens de staatssecretaris dienen drie zaken verder uitgewerkt: meer akkoorden met landen van herkomst, meer akkoorden met de landen waar de migranten binnenkomen en ervoor zorgen dat geen illegale migratie Europa meer binnenkomt. “We organiseren de ondergang van de Schengenzone en van de Europese Unie zoals we nu bezig zijn”, meent staatssecretaris Francken.

Hotspots

Toch is er vooruitgang. De zogenaamde hotspots aan de buitengrenzen laten grotere controle toe. “Vroeger kon iedereen zomaar Europa binnen. Nu worden de migranten ten minste geregistreerd en worden er vingerafdrukken genomen bij aankomst. Dat staat ons toe die mensen conform de Dublin-Conventie terug te sturen naar het land waar ze Europa zijn binnengekomen”, legt staatssecretaris Franken uit.

Politiek onwil in Brussel

Theo Francken betreurde opnieuw het gebrek aan politieke wil in Brussel. “Wij zijn bereid om Brussel te helpen bij de aanpak van de situatie in het Maximiliaanpark. De burgemeester kan op ons rekenen. Maar de politieke wil moet er zijn. Jammer genoeg speelt de Brusselse burgemeester liever een politiek spel met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober”, zei de staatssecretaris.