Elke Sleurs krijgt bevoegdheid Grootstedenbeleid en Fiscale Fraudebestrijding gaat naar Johan Van Overtveldt

Door Elke Sleurs op 21 mei 2015, over deze onderwerpen: Armoede, Fiscale fraude

Vicepremier Jan Jambon draagt de bevoegdheid voor Grootstedenbeleid over aan staatssecretaris Elke Sleurs. Op die manier wordt zij bevoegd voor alles wat met armoede te maken heeft en krijgt ze een homogeen bevoegdheidspakket. Fiscale Fraudebestrijding wordt ondergebracht bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

“Na zes maanden regering-Michel I blijkt dat wat resteert van het stedenbeleid op federaal niveau vooral bestaat uit armoedebestrijding”, zegt Sleurs. “Dus leek het ons niet meer dan logisch dat die bevoegdheid ook ressorteert onder de staatssecretaris voor Armoedebestrijding. De strijd tegen elke vorm van armoede is voor de N-VA een prioriteit, want armoede is een groot onrecht. Iedereen erkent dat, maar in het verleden bleef een structurele aanpak uit.”

Samenhangend bevoegdheidspakket

Door de overdracht van het Grootstedenbeleid wordt het bevoegdhedenpakket van staatssecretaris Sleurs wel zeer uitgebreid: armoedebestrijding, gelijke kansen, personen met een beperking, bestrijding van de fiscale fraude, wetenschapsbeleid én grootstedenbeleid. In één beweging is daarom de bevoegdheid over de strijd tegen de fiscale fraude overgedragen aan minister Van Overtveldt, zodat ook op het fiscale vlak een samenhangend bevoegdheidspakket ontstaat. “Ik heb de afgelopen maanden nauw samengewerkt met de minister”, zegt Sleurs. “De BBI krijgt 100 extra personeelsleden, er komt een observatorium voor fraudebestrijding en we leggen de laatste hand aan een globaal fiscaal fraudeplan.”

De bevoegdheidsherschikking zorgt er niet alleen voor dat de bevoegde administraties nu elk onder één excellentie vallen, maar ook dat de strijd tegen armoede en de strijd tegen fiscale fraude nog efficiënter gevoerd kunnen worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is