Elk talent benutten

In 2018 was 74,6 procent van de Vlamingen op beroepsactieve leeftijd aan de slag. Met dat historisch hoge percentage komt Vlaanderen steeds dichter in de buurt van zijn doel om in 2020 minstens 76 procent aan het werk te hebben. Om te verzekeren dat onze bedrijven voldoende talent vinden en dat onze sociale zekerheid betaalbaar blijft, wil minister Muyters elk talent benutten. Al is dat niet altijd evident. “Sommige werkzoekenden hebben een grotere afstand tot de arbeidsmarkt dan anderen. Het is belangrijk om hen het juiste duwtje in de rug te geven, op maat. Dat is nodig, want iedereen verdient dezelfde kansen op de arbeidsmarkt.”

Werkende 55-plussers

De cijfers voor 2018 ogen alvast bemoedigend. Zo steeg het aantal werkende 55-plussers tot een ongeziene 72,3 procent. Dichtbij de algemene werkzaamheidsgraad dus. "Toen ik in 2009 begon als minister van Werk, was het haast ondenkbaar dat we de doelstelling zouden halen om in 2020 60 procent van alle 50-plussers aan het werk te hebben. Op dat moment had immers maar 49,1 procent van de 50- tot 64-jarigen een job. Vandaag is dat 63,5 procent, dat is fantastisch. Maar ook hier geldt: het werk is niet gedaan”, besluit Philippe Muyters.

Ook mensen met klassiek grotere afstand tot arbeidsmarkt zijn steeds meer aan het werk. Stijgende werkzaamheidsgraad in alle categorieën! Frappant: 72,3% van 55- tot 59-jarigen is aan het werk, dat komt in buurt algemene werkzaamheidsgraad (74,6%)!