Het FAVV speelde open kaart voor de gemengde Kamercommissie Volksgezondheid en Landbouw. Uit de gedetailleerde tijdslijn blijkt dat een Vlaams voedingsbedrijf de kat de bel heeft aangebonden bij een zogenoemde autocontrole, die de voedingssector zelf organiseert en waar een strenge meldingsplicht geldt. Op vrijdag 2 juni heeft het bedrijf de besmetting aan het FAVV gemeld en op zaterdag 3 juni was er meteen een verhoor met de betrokken pluimveehouder en een blokkering van alle gecontamineerde eieren.

Stroeve gegevensuitwisseling

Het onderzoek naar de bron van de besmetting brengt het FAVV op het spoor van het Nederlandse bedrijf Chickfriend. De gegevensuitwisseling met Nederland verloopt echter stroef. Geen enkele test van het FAVV zelf brengt bovendien concentraties fipronil aan het licht die hoger zijn dan de referentiewaarde en dus een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Volgens minister De Block is die veiligheidsdrempel berekend op een kind van acht maanden dat twee eieren per dag eet.

Pas midden juli kwam het dossier in een stroomversnelling door tips die naar het Belgische bedrijf Poultry Vision leidden, dat naar alle waarschijnlijkheid de bron van de fraude is. Op dat moment werd ook het federaal parket ingeschakeld en de andere EU-lidstaten op de hoogte gebracht.

Sereniteit behouden

“Onze pluimveehouders hebben getoond dat ze de zelfcontrole ernstig nemen, maar zij moeten nu de enorme schade dragen van één malafide figuur”, betreurt Gantois. “Zij zijn ook de slachtoffers van de paniekzaaierij die er nu gebeurt vanuit bepaalde politieke hoek.” Volgens Vercammen heeft het FAVV bewezen dat het zijn werk goed gedaan heeft: “Misschien niet snel genoeg, maar wel goed. De werking van het agentschap op de schop nemen, is er dan ook fel over. We moeten hier onze sereniteit behouden”, besluit hij.