Vlaams Dierenminister Ben Weyts lag aan de basis van het uitdoofscenario voor de pelsdierkweek en de foie grasproductie waarbij dwangvoeding gebruikt wordt. Uiterlijk eind 2023 moeten alle betrokken bedrijven onherroepelijk alle activiteiten stopzetten. Niet zo lang geleden werden er elk jaar nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood in Vlaamse pelsdierkwekerijen, maar Vlaanderen wil afscheid nemen van deze achterhaalde praktijken. Er wordt een schadevergoeding voorzien voor de bedrijven, maar die schadevergoeding vermindert wel naarmate de uitbaters proberen om toch nog zo lang mogelijk open te blijven.

Rechtvaardige financiële regeling voor mensen achter bedrijven

11 van de 16 pelsdierkwekerijen en de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben nu een aanvraag tot stopzetting ingediend. Na die aanvraag bepaalt een zogenaamde Landcommissie de waarde van het betrokken bedrijf. Op basis van die inschatting wordt een schadevergoeding vastgelegd voor de stopzetting van de activiteiten of de reconversie naar een ander type landbouwbedrijf. “We willen deze activiteiten niet meer in Vlaanderen, maar we zorgen wel voor een rechtvaardige financiële regeling voor de mensen achter de bedrijven”, zegt Weyts.

Ben Weyts roept op: “Stop liever vandaag dan morgen”

Vanaf deze maand wordt de voorziene schadevergoeding voor de 5 overblijvende pelsdierkwekerijen verminderd met 10 procent. In april 2022 gaat er nog eens 10 procent vanaf, en in april 2023 nogmaals 10 procent. “De resterende pelsdierkwekerijen zullen een stuk minder gecompenseerd worden, maar daar hebben ze zelf voor gekozen”, zegt Weyts. “Ik roep hen op: stop liever vandaag dan morgen. Het is beter voor jullie zelf financieel en het is vooral beter voor de dieren.”