Eerste Gordelbomen geplant in Vlaamse Rand

Door Ben Weyts op 19 december 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu, De Gordel
Klein plantje in de grond

Vandaag worden de eerste 950 ‘Gordelbomen’ geplant in de Vlaamse Rand. In totaal worden er in onder meer Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Overijse 7.500 hagen, struiken en bomen aangeplant: 1 voor elke persoon die zich tijdens de vorige Gordel opgaf voor de plantactie. Het extra groen komt langs weides, in tuinen, maar ook bijvoorbeeld op een speelplaats of aan een scoutslokaal.

De alternatieve ‘corona-editie’ van de Gordel lokte in september tienduizenden mensen naar de groene en Vlaamse Rand. Zo’n 7.500 deelnemers registreerden zich bovendien met een speciale QR-code. Voor elk van hen wordt extra groen aangeplant.

“De Gordeleditie van 2020 was een onverhoopt succes, met meer sportieve deelnemers dan tijdens een gewoon jaar. Ik ben blij dat dat nu ook zorgt voor extra groen in onze regio. De Gordel viert én versterkt het groene karakter van de Rand”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts.

Roep naar toegankelijke natuur

“De lockdowns brachten de Vlaming en de natuur dichter bij elkaar”, weet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “We trokken massaal naar onze bossen en natuurgebieden. Harder dan ooit klonk ook de roep naar toegankelijke natuur dicht in de buurt. Niet in het minst in verstedelijkte gebieden. Via het Vlaams Agentschap Natuur en Bos en de Bûûmplanters komen we met veel plezier tegemoet aan die vraag.”

Deelnemers uit de Rand kunnen zich op één van de plantdagen inschrijven om hun eigen boom te planten. Deelnemers van buiten de Rand schenken hun boom aan plantprojecten in de Oost-, West-, Noord- of Zuidrand.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is